Breivik sa nechal prvýkrát vyfotiť, žiada okamžité prepustenie z väzby

Nórsky atentátnik Anders Behring Breivik žiada okamžité prepustenie z väzby. Svoj čin z júla minulého roku, keď zavraždil v Osle a na ostrove Utöja 77 ľudí, označil v pondelok za "preventívny útok proti vlastizradcom".

06.02.2012 17:08
Anders Behring Breivik Foto:
Atentátnik Anders Behring Breivik prvýkrát dovolil médiám počas súdneho pojednávania, aby si ho vyfotili či natáčali.
debata (8)

„Nesúhlasím s uväznením. Žiadam, aby som bol okamžite prepustený,“ vyhlásil 32-ročný Breivik na súdnom pojednávaní, kde sa rozhoduje o predĺžení jeho väzby. Očakáva sa, že mu súd väzbu predĺži až do 16. apríla, kedy by sa mal začať súdny proces.

Pravicový extrémista Breivik 22. júla odpálil bombu pred vládnym komplexom v centre Osla a na ostrove Utöja strieľal na útočníkov mládežníckeho tábora. Zabil 77 ľudí.

K spáchaniu útokov sa už v minulosti priznal, odmieta však trestnú zodpovednosť. Tvrdí o sebe, že je veliteľom organizácie, ktorá sa snaží zvrhnúť európske vlád a nahradiť ich inými, ktoré vykážu z Európy moslimských prisťahovalcov.

Pondelkové súdne pojednávanie sleduje asi stovka príbuzných obetí minuloročnej masakry. Rokovanie súdu si získalo aj veľkú pozornosť médií, pretože na rozdiel od predchádzajúcich pojednávaní dal Breivik súhlas s tým, že ho môžu fotiť a nahrávať.

8 debata chyba