Nakopať vás do zadku, adresoval Moskve francúzsky minister

Niektoré politické kultúry si zaslúžia kopanec do zadku, cituje AFP z reakcie francúzskeho ministra obrany Gérarda Longueta na sobotňajšie rusko-čínske veto pri hlasovaní o "sýrskej" rezolúcii. Takéto a podobné vyjadrenia vyvolali vzápätí ostrú reakciu Moskvy.

07.02.2012 11:40
Sýria Foto:
V Sýrii pretrvávajú nepokoje už desať mesiacov, počas ktorých podľa OSN zahynulo viac ako 5 400 ľudí.
debata (53)

„Ide o neslušné reakcie hraničiace s hystériou,“ cituje Interfax šéfa ruskej diplomacie Sergeja Lavrova. Pripomenul príslovie, podľa ktorého, „kto sa hnevá, ten má len málokedy pravdu“. Jeho netradične ostrú reakciu si pozorovatelia vysvetľujú nielen nevyberavými útokmi Paríža, Londýna a hlavne Washingtonu, ako skôr skutočnosťou, že západné veľmoci presadili hlasovanie o Sýrii už na sobotu. Teda ešte pred naplánovaným dnešným stretnutím Lavrova s prezidentom Bašárom Asadom v Damasku. Podľa ruského ministra majú hysterické reakcie Západu zakryť podstatu samotného problému.

„V našich pripomienkach sme podrobne rozpísali konkrétne opatrenia. Napríklad, aby sa vládne jednotky, ale aj opozičné extrémistické ozbrojené skupiny vzdali násilia a opustili mestá. Naše návrhy autori návrhu dokumentu kategoricky odmietli,“ dodal v pondelok Lavrov.

Rozhorčené reakcie západných politikov pokračovali aj v pondelok. „To, čo sa deje, je škandál,“ vyhlásil napríklad po rokovaní s nemeckou kancelárkou Angelou Merkelovou francúzsky prezident Nicolas Sarkozy. Oboch politikov vraj postoj Moskvy a Pekingu „šokoval“. „Nezmierime sa s tým, aby bolo medzinárodné spoločenstvo zablokované,“ dodal Sarkozy. V tejto súvislosti viacerí analytici pripomínajú, že vari ešte nikdy sa použitie práva veta nestretlo s takou ostrou reakciou ako v prípade „sýrskej“ rezolúcie. Pritom najmä USA využívajú spomínanú možnosť, o ktorej dnes nielen Washington hovorí ako o anachronizme. „Anachronizmus“ zatiaľ Washington úspešne využíval napríklad v prípade viac ako 60 pokusov schváliť v BR OSN rezolúcie kritizujúce Izrael. Napríklad v prípade protizákonného budovania židovských osád na palestínskych územiach.

V súvislosti s nemenným postojom Moskvy sa objavujú viaceré špekulácie. Podľa jednej má korene v úsilí Ruska za každú cenu hrať úlohu mierotvorcu v oblasti. Podľa inej, citovanej Reuters, viacerí pozorovatelia vraj pripisujú „tvrdohlavosť“ Moskvy predvolebnej ruskej atmosfére. „Postoj Moskvy nemusí byť prejavom jej lásky k prezidentovi Asadovi. Skôr ide o želanie Vladimira Putina v predvečer návratu na prezidentský post hodiť rukavicu Západu nech to stojí, čo to stojí,“ sumarizuje názory viacerých analytikov Reuters.

Podľa agentúrnych informácií, odvolávajúcich sa na zdroje sýrskej opozície, ozbrojené zrážky pokračovali aj v pondelok. Konkrétne masívne bombardovanie niektorých damských štvrtí, napríklad Bábá Amru, ktoré kontrolujú ozbrojenci opozície. Damask sa vraj tak pokúša čo najviac spacifikovať vzbúrencov. Ešte do utorkového rokovania Lavrov – Asad. Neoveriteľné informácie hovoria aj o viac ako 50 obetiach pondelkového bombardovania, z ktorých približne polovica sú civilisti.

Oficiálna sýrska agentúra SANA od piatka trvajúce bombardovanie nazýva „propagandou“. „Nezabíjame civilistov. Ani deň pred sobotňajším hlasovaním v BR OSN, ani dnes. Telá obetí, ktoré sa objavili na záberoch televízie Al Arabíja, nenesú stopy po bombardovaní. Sú to obete únosov zo strany teroristov. Spoločne s vojenskými zbehmi, s podporou niektorých západných krajín, sa pokúšajú vytvoriť falošný obraz vnútropolitickej situácie. Aj spomínané bombardovanie je výsledkom aktivít teroristov, ktorí vyhodili do vzduchu viaceré domy a na mnohých zapálili pneumatiky, aby ich dym budil dojem skazy z rúk vládnych vojakov,“ informovala včera SANA.

Podľa OSN zahynulo za desať mesiacov nepokojov v Sýrii viac ako 5 400 ľudí. Opozícia hovorí o dvojnásobku. Aj Damask registruje viac ako 2 000 zabitých vojakov a policajtov.

53 debata chyba