Asad ubezpečil, že opozíciu berie vážne

Rusi oficiálne vyhlasovali, že chcú nájsť politické riešenie problému. Uvidíme, čo sú v tomto smere schopní urobiť. Takto odprevádzala na diaľku hovorkyňa amerického ministerstva zahraničných vecí Victoria Nulandová ruského ministra zahraničných vecí Sergeja Lavrova na utorkové rokovania v Damasku.

08.02.2012 08:46
Sýria, Rusko Foto: ,
Tisíce stúpencov prezidenta Bašara Asada lemovali cestu z letiska do rezidencie hlavy štátu, po ktorej smerovala ruská delegácia na utorkové rozhovory v Damasku.
debata (3)

V čase, keď podľa sýrskej opozície pokračovalo bombardovanie mesta Homs, ktoré však sýrske úrady charakterizujú ako „vyčistenie mesta od teroristov strpčujúcich život jeho obyvateľom“.

Moskva svoju politickú aktivitu postavila na podpore Ligy arabských štátov (LAŠ), na jej pokračujúcej pozorovateľskej misii a na zodpovednosti všetkých zainteresovaných strán za svoje konanie v jedenásť mesiacov trvajúcom konflikte. Práve cit pre zodpovednosť boli podľa spravodajkyne ITAR – TASS v Damasku základným kameňom rokovaní šéfa ruskej diplomacie so sýrskym prezidentom Bašarom Asadom.

„Je v našom záujme, aby arabské národy žili v mieri a porozumení,“ povedal počas rokovania Lavrov po tom, čo sýrskemu lídrovi odovzdal list prezidenta Dmitrija Medvedeva. Zároveň zdôraznil, že „každý líder v každej krajine by si mal byť vedomý svojej zodpovednosti. A vy ste si vedomý tej svojej,“ dodal Lavrov na adresu Asada. Zároveň mu však pripomenul, že odpoveďou na legitímne úsilie národov dosiahnuť lepšiu životnú úroveň sú reformy.

Bašar Asad poďakoval Rusku a Číne za postoj pri sobotňajšom hlasovaní v BR OSN, v ktorom obe mocnosti využili veto pri pokuse väčšiny členov rady presadiť protisýrsku rezolúciu. Moskva a Peking však hlasovanie považovali za predčasné a navrhovaný dokument za „nevyvážený“. Podľa nich sa kritika za dianie v krajine musí týkať všetkých zainteresovaných strán. Teda vrátane mnohých ozbrojených skupín vzbúrencov, ktoré majú priamu podporu Západu, alebo cez viaceré monarchie v Perzskom zálive. Práve v nich majú už tradične ťažké srdce na svetský režim v Sýrii.

„Ruský postoj zohral rozhodujúcu úlohu pri záchrane našej vlasti. Rusko a Sýriu spájajú dlhoročné priateľské vzťahy, ale Sýria nikdy nechcela byť na ťarchu svojim priateľom. Sýria sa usiluje byť priateľom, ktorý je schopný pomáhať,“ cituje spravodajkyňa ITAR – TASS prezidenta Asada. Podľa neho práve ruský postoj zohral rozhodujúcu úlohu pri obrane sýrskych záujmov. Vyjadril pripravenosť na dialóg so všetkými politickými silami a požiadal Rusko, aby ovplyvnilo ozbrojené opozičné skupiny, ktoré zatiaľ odmietajú dialóg. Podľa Lavrova Moskva bude pokračovať v práci s odbojnými ozbrojenými skupinami. „Musia však s nimi pracovať aj tí, čo majú na ne väčší vplyv ako Rusko. Vychádzame pritom z jasných, jednoduchých cieľov – nedopustiť smrť civilistov. Región potrebuje mier,“ povedal Lavrov po rokovaní s Asadom s tým, že sýrske vedenie potvrdilo pripravenosť všetkými dostupnými prostriedkami pomôcť úsiliu vyriešiť krízu. Úsiliu postavenému na iniciatíve LAŠ. Damask zopakoval súhlas s pokračovaním pozorovateľskej misie LAŠ v Sýrii, a to ešte vo väčšom počte ako doteraz.

Aj po rokovaní Lavrova v Damasku ostáva tajomstvom obsah listu Medvedeva Asadovi, rovnako ako aj cieľ účasti šéfa zahraničnej rozviedky Michaila Fradkova v delegácii. Podľa Jamesa Sherra z Kráľovského inštitútu medzinárodných vzťahov Chatham House ruská taktika spočíva v jednoduchej logike, aj keď sa vraj niekomu môže zdať čudná.

„Rusko do značnej miery čerpá svoj vplyv a povesť vo svete v presadzovaní veľmi tradičného poňatia rozdelenia domácich a medzinárodných otázok,“ cituje BBC Sherr. Podľa neho je to spôsob, ktorý Moskve stále umožňuje povedať: my nie sme USA ani EÚ. Sme spoľahlivý a predvídateľný partner. V prípade utorkových rusko-sýrskych rozhovorov však nevylúčil tlak Moskvy na Damask s cieľom zmeniť mnohé v sýrskej spoločnosti. Predovšetkým urýchliť presadenie takých potrebných reforiem. Potvrdzovali by to aj Lavrovove slová v rozhovore pre austrálsku televíziu ABC. „Nie sme priatelia ani spojenci prezidenta Asada. Nikdy sme netvrdili, že krízu možno vyriešiť, iba ak prezident Asad ostane pri moci,“ vyhlásil šéf ruskej diplomacie.

3 debata chyba