Fotografia roka vznikla v Jemene, vystihuje arabskú jar

Fotografia z nepokojov v Jemene, ktorej autorom je španielsky novinár Samuel Aranda pracujúci pre americký denník New York Times, získala hlavnú cenu v prestížnej súťaži World Press Photo. Informovala o tom agentúra AP.

10.02.2012 12:04 , aktualizované: 12:49
debata (8)

Podľa porotcov sa fotografovi podarilo zachytiť mnoho aspektov tzv. arabskej jari, teda vlny revolúcií, ktorá sa vlani rozliala po severnej Afrike a Blízkom východe. Na snímke z októbra žena zahalená do čierneho rúcha, s ktorým kontrastujú biele chirurgické rukavice na jej rukách, drží v náručí zraneného príbuzného pred provizórne zriadenou nemocnicou v mešite v jemenskom hlavnom meste Saná.

Nemocnica vznikla po tom, čo na demonštrantov protestujúcich proti prezidentovi Alí Abdalláhovi Sálihovi zaútočili vládne jednotky.

„Fotografia ukazuje dopady veľkých udalostí … na ľudí,“ povedal predseda poroty Aidan Sullivan. „Možno sa nikdy nedozvieme, kto tá žena so zraneným príbuzným v náručí je, ale spoločne vytvárajú živý obraz odvahy obyčajných ľudí, ktorí pomohli napísať významnú kapitolu v dejinách Blízkeho východu,“ dodal.

Ďalšou veľkou témou, ktorá vlani pritiahla fotografov z celého sveta, bola ničivá prívalová vlna cunami v Japonsku.

Do World Press Photo sa prihlásilo viac ako 5 000 profesi­onálnych fotoreportérov, ktorí do súťaže poslali viac ako 100 000 záberov.

Španiel Aranda dostane za víťazstvo v hlavnej kategórii prémiu 10 000 dolárov (7 526 eur).

Na víťaznej snímke prestížnej súťaže World...
Víťazná fotografia v kategórii Portréty. Dánska...
+13Druhé miesto v kategórii Šport získal za záber...
8 debata chyba