Slovensko je pobúrené udávaním prisťahovalcov

Dajte nám vedieť, ak cítite nepríjemný závan z východnej časti Európskej únie, vyzýva holandský nacionalista spoluobčanov. Kto má pocit krivdy, od minulého piatka môže prostredníctvom novej webovej stránky zaslať sťažnosť. "Odovzdáme ju vláde," sľubuje krajne pravicová Strana pre slobodu pod vedením Geerta Wildersa.

15.02.2012 10:26
Holandsko, protest Foto: ,
Demonštrant v Amsterdame na jednom z protestov proti Geertovi Wildersovi. Zobrazil ho ako extrémistu na cigaretovej škatuľke.
debata (21)

Za výzvu k netolerancii to najprv označila Európska komisia, následne sa pridali nové členské štáty EÚ. „Kašlem na Brusel. Máme už 32-tisíc oznámení,“ reagoval Wilders podľa agentúry ČTK.

Tento radikál je známy odporca cudzincov žijúcich v Holandsku. Zvlášť sa zameriava proti moslimom, najnovšie rozšíril hranice svojej nenávisti. „Stratili ste prácu kvôli nejakému Poliakovi, Bulharovi, Rumunovi alebo inému štátnemu príslušníkovi z krajín strednej a východnej Európy? Vypočujeme vás,“ píše sa na internetovej stránke. Ďalšie udania sa môžu vzťahovať napríklad na problémy s alkoholom a na prostitúciu.

Veľvyslanci z tejto časti EÚ vrátane Slovenska sa zjednotili v odsúdení Wildersovho postupu. „Zamerať sa na skupiny ľudí žijúcich v Holandsku je diskriminačné, je to ponižujúci cieľ,“ citovala ČTK zo spoločného listu ambasádorov. „Zaslali ho členom tunajšieho parlamentu,“ dodal Holandský rozhlas. Veľvyslanci požadujú od holandských politikov, aby sa dištancovali od tejto poľutovaniahodnej iniciatívy.

Premiér Mark Rutte sa zatiaľ jasne nevyjadril. „Ak Wilders zájde priďaleko, poviem o tom niečo, ale nie je pre mňa komentovať všetko, čo urobí jeho strana,“ citoval ho portál Expactica. Upozornil, že webovú stránku nespravuje štátny orgán, ale politický subjekt. Dôvodom opatrnosti Rutteho môže byť fakt, že Strana pre slobodu podporuje v parlamente jeho menšinovú pravicovú vládu.

Vicepremiér Maxime Verhagen, naopak, prejavil rozčarovanie. Zdôraznil, že Východoeurópania, ktorí pracujú v Holandsku, prinášajú nielen problémy, ale sú tiež významným príspevkom pre tamojšie hospodárstvo. Opozícia odkázala Ruttemu, že ak zostane mlčať, bude vyzerať ako doplnok Wildersovej iniciatívy.

PIANO

Prečítajte si aj glosu Zápach z Amsterdamu.
Ak si chcete prečítať tento článok, zaregistrujte sa v systéme plateného obsahu Piano.

Pobúrenie neskrývajú holandskí zamestnávatelia, ktorí stránku považujú za xenofóbnu. „Veľa Východoeurópanov vykonáva práce, ktoré už Holanďania nechcú robiť,“ uviedol Holandský rozhlas a ako príklad spomenul záhradníctvo.

Zdá sa pritom, že pre tamojších zamestnávateľov je výhodné zobrať do práce cudzinca nielen pre nižšiu mzdu. Podávajú totiž usilovnejšie výkony. „Farmári, ktorí zamestnávajú nezamestnaných Holanďanov prostredníctvom úradov práce, hovoria, že ich pracovná morálka je nízka,“ citoval dávnejšie portál Euractiv šéfa poľnohospodárskej komory Alberta Jana Maata.

Predseda zväzu zamestnávateľov podčiarkol, že holandské spoločnosti potrebujú pracovné sily zo zahraničia. „Navyše Poľsko je členom EÚ. Aká by bola reakcia, keby povedalo, že Holanďania už nie sú vítaní?“ citovala Bernarda Wientjesa agentúra Reuters. Odhady uvádzajú, že v Holandsku, ktoré má 16,8 milióna obyvateľov, pracuje 200-tisíc cudzincov.

Výber z výrokov Geerta Wildersa
**
*** Islam:
Nie je to náboženstvo, je to ideológia zaostalej kultúry. Mám problém s islamskou tradíciou, kultúrou, ideológiou; nie s moslimskými ľuď­mi.

*** Euro:** Vláda nás straší tvrdením, že nás zahalí tma, ak opustíme euro. Samozrejme, že to stojí peniaze, ale chcem vedieť, či návrat ku guldenu by nám nevyniesol viac.

*** Korán:** Ide o fašistickú knihu, ktorá podnecuje násilie. Treba ju zakázať rovnako ako Mein Kampf od Adolfa Hitlera.

*** Rozpočet EÚ:** Chceme viac Holandska a menej Európy. Nie je možné dávať peniaze od našich daňových poplatníkov francúzskym a poľským farmárom alebo na budovanie diaľnic v Portugalsku alebo v Rumunsku.

21 debata chyba