Už sa nechcel modliť. Hrozí mu smrť

Nikoho nezavraždil ani nič neukradol. Napriek tomu mu hrozí trest smrti. Saudskoarab Hamza Kašgari (23) iba uverejnil niekoľko správ na sociálnej sieti Twitter. Týkali sa proroka Mohameda. V Saudskej Arábii ho preto obvinili z rúhania, odpadlíctva od viery a ateizmu. V krajine, kde je jediným povoleným náboženstvom islam, sa to môže rovnať trestu smrti.

16.02.2012 11:00
Mekka, pútnici, islam, modlitba, náboženstvo Foto:
Pútnici sa modlia v Mekke v Saudskej Arábii. V tejto krajine je jediným povoleným náboženstvom islam.
debata

V troch správičkách na Twitteri sa Kašgari vyznal z toho, že Mohameda vnímal ako rebelanta a bol pre neho zdrojom inšpirácie.

„Sú veci, ktoré som na tebe miloval, sú také, ktoré som na tebe nenávidel, a je veľa tých, ktorým v súvislosti s tebou nerozumiem. Nebudem sa k tebe modliť,“ napísal podľa agentúry AFP Kašgari 4. februára, v deň osláv Mohamedových narodenín. Vzápätí sa však ospravedlnil.

„Urobil som chybu a dúfam, že mi Alah a tí, ktorých som urazil, odpustia,“ snažil sa rýchlo upokojiť búrku nevôle mladý novinár.

Bolo však neskoro. Jeden z jeho priateľov mu poslal odkaz s jediným slovom: Uteč. Uviedol to internetový denník Christian Science Monitor.

Kašgari poslúchol. Dostal sa však len do Malajzie, kde je islam štátnym náboženstvom. Tam ho zadržali a vrátili do Saudskej Arábie napriek protestom organizácií bojujúcich za ľudské práva.

„Nedovolím, aby sa Malajzia stala útočiskom pre teroristov a zločincov hľadaných svojimi krajinami,“ citovala AFP malajzijského ministra vnútra Hishammuddina Tun Husseina. Podľa neho je smiešne tvrdiť, že by Kašgarimu hrozilo v Saudskej Arábii mučenie a smrť. Minister tiež označil za vymyslené správy o tom, že právnikovi obvineného sa podarilo získať od súdu zákaz deportácie, ale úrady ho posadili do lietadla ešte pred týmto rozhodnutím.

„Je hanbou, hoci to asi nie je prekvapujúce, že sa Malajzia podvolila tlaku Saudskej Arábie,“ reagovala pre Pravdu Lisa Wynnová, odborníčka na moslimský svet z Macquarijskej univerzity v Sydney.

Vo vlasti už Kašgariho stihli vyhodiť z práce. Výbor islamských klerikov ho označil za neveriaceho a žiada, aby sa zodpovedal pre náboženským súdom. V Saudskej Arábii sa našli aj takí, ktorí sa Kašgarihio zastali. Aj tí však môžu mať problémy.

„Prokurátor môže predvolať kohokoľvek, kto obvineného podporuje alebo ho motivoval k jeho činom,“ vyhlásil pre denník al-Haját právnik Abdul Azíz al-Zamel.

Saudskú Arábiu síce nezasiahla naplno arabská jar, ale aj táto krajina, ktorá je zviazaná náboženskými pravidlami, zažila viacero protestov. Vládcovia ponúkli niekoľko reforiem, ale zároveň sa snažia potláčať akékoľvek prejavy nespokojnosti.

„Prípad Kašgariho je typickým príkladom útlaku. Zbavíme sa mladého muža. Nič to nestojí a všetkých vystrašíme,“ citoval Christian Science Monitor Pascala Menoreta, experta na Blízky východ z Newyorskej univerzity v Abú Zabí.

Európska únia uviedla, že sa bude zaujímať o Kašgariho osud. „Medzinárodné spoločenstvo musí v tomto prípade vytvárať tlak na Saudskú Arábiu,“ myslí si Kristian Ulrichsen z London School of Economics. „Saudi nemôžu odsudzovať Bašára Asada v Sýrii a zároveň potláčať všetky formy domácej opozície,“ uviedol odborník pre Pravdu.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba