Japonská vláda sa po Fukušime bála konca Tokia

Kým verejnosť počúvala upokojujúce slová, japonskí politici za zatvorenými dverami rozoberali diabolské scenáre.

29.02.2012 08:15
Japonsko, Fukušima Foto:
Na leteckej snímke vytvorenej malým bezposádkovým lietadlom pohľad na poškodenú jadrovú elektráreň Fukušima na severe Japonska.
debata (1)

Zemetrasenie a následné cunami, ktoré vážne poškodili jadrovú elektráreň vo Fukušime, mohli v konečnom dôsledku viesť až k evakuácii desiatok miliónov ľudí. Najhoršiemu zrejme zabránil vtedajší premiér Naoto Kan, ktorý donútil elektrárenskú spoločnosť, aby napriek nebezpečenstvu na záchrane reaktorov pracovala. Vyplýva to zo správy, ktorú o krízovej situácii vypracovala organizácia Rebuild Japan Initiative Foundation.

„Len tak-tak sme unikli najhoršiemu scenáru a verejnosť o tom nemala ani tušenie,“ povedal šéf tímu tridsiatich univerzitných profesorov, právnikov a novinárov, ktorí pol roka skúmali reakcie vlády na jadrovú krízu. „Premiér Kan mal svoje chyby a nedostatky, ale jeho rozhodnutie vtrhnúť do elektrárenskej spoločnosti a žiadať, aby situáciu nevzdávali, zrejme Japonsko zachránilo,“ tvrdí Joiči Funabaši.

Silné zemetrasenie so silou 9 stupňov a až 40-metrové vlny cunami zasiahli japonské pobrežie vlani 11. marca. Samotná vlna zabila asi 20-tisíc ľudí.

Jadrová elektráreň vo Fukušime na taký silný úder prírody nebola pripravená. V zariadení prestalo fungovať chladenie, jadrá troch zo šiestich reaktorov sa roztavili. Do ovzdušia i do mora unikla radiácia, z okolia elektrárne vláda evakuovala až stotisíc ľudí. Nešťastie bolo najhoršou nukleárnou katastrofou od Černobyľu.

Krízový štáb v Tokiu sa však obával najhoršieho. Podľa zistení expertov sa nedá určiť, či elektrárenská spoločnosť pôvodne naozaj chcela stiahnuť všetkých zamestnancov. Ak by to bola pravda, ohrozené by bolo aj hlavné mesto. Znamenalo by to, že sa jadrový komplex vymkol úplne spod kontroly. Do ovzdušia by bez záchranných prác uniklo toľko radiácie, že by zamestnanci museli opustiť aj ďalšie dve atómové elektrárne v okolí bez možnosti riadne vypnúť reaktory.

„Stratili by sme Fukušimu dva a potom by sme prišli o Tokai,“ spomenul hovorca japonskej vlády Jukio Edano názvy dvoch ďalších elektrární. „Ak by sa tak stalo, logicky by sme mohli predpokladať, že by sme stratili aj samotné Tokio,“ spomenul takzvanú diabolskú reťazovú reakciu.

V takomto prípade by vláda musela 200 kilometrov vzdialené hlavné mesto evakuovať. V Tokiu a jeho okolí pritom žije 35 miliónov ľudí.

1 debata chyba