Z chlapcov robil vrahov, z dievčat otrokyne. Beštiu z Konga odsúdili

Medzinárodný trestný súd (ICC) uznal bývalého veliteľa konžských milícií Thomasa Lubangu vinným z vojnových zločinov za verbovanie detských vojakov v rokoch 2002 až 2003 počas občianskej vojny v Kongu. Informovali o tom svetové agentúry. Je to prvý verdikt v desaťročnej histórii súdu.

14.03.2012 16:27
Thomas Lubanga Foto: ,
Bývalý veliteľ konžských povstalcov Thomas Lubanga čaká vľavo na rozsudok Medzinárodného trestného súdu. Na fotografii vpravo z júna 2003 ako veliteľ konžských povstalcov (v popredí).
debata (13)

Súd „sa jednomyseľne uzniesol, že obžaloba dokázala nad všetku pochybnosť, že Thomas Lubanga je vinný zo zločinov verbovanie detí mladších ako 15 rokov a že ich nútil k účasti v ozbrojenom konflikte“, vyhlásil podľa agentúry AFP britský sudca Adrian Fulford. Výšku trestu vraj oznámia neskôr.

ICC je stály orgán, ktorého úlohou je súdiť páchateľov zločinov proti ľudskosti, genocíd a vojnových zločinov na celom svete. Vznikol 1. júla 2002, činnosť začal v roku 2003. Najvyšším trestom, ktorý môže uložiť, je doživotné odňatie slobody. Lubanga bol podľa BBC prvým podozrivým, ktorého súd vzal do väzby.

Aime Dieudonne, mladý bojovník konžských... Foto: TASR, AP
Aime Dieudonne Aime Dieudonne, mladý bojovník konžských povstalcov, stojí na archívnej snímke zo 6. februára 2003 na stráži počas verejného zhromaždenia v severovýchodnom konžskom meste Bunia.

Päťdesiatjedenročný vodca vzbúreneckého Zväzu konžských vlastencov (UPC) bol obžalovaný z toho, že od septembra 2002 do augusta 2003 vo východokonžskom dištrikte Ituri nasadzoval deti do bojov v rámci občianskeho konfliktu. Občianska vojna sa skončila po piatich rokoch v roku 2003. Vyžiadala si asi 60 000 obetí. Do radov povstalcov bolo počas nej podľa aktivistov zverbovaných viac ako 30 000 detí.

Lubanga verboval počas brutálnych etnických bojov deti už vo veku 11 rokov. Jeho vojaci ich násilne odoberali rodinám, chlapcov omámili a pod hrozbou násilia nútili bojovať, z dievčat sa stávali sexuálne otrokyne.

Lubangu zatkli v Kongu v roku 2005 a o rok neskôr ho vydali do Haagu. Proces s ním sa začal v januári 2009 a skončil vlani v auguste. Lubanga obvinenia popieral a tvrdil, že bol len politík a na násilnostiach nemal žiadny podiel.

Mladý konžský bojovník pred obrneným vozidlom OSN. Foto: TASR, AP
Aime Dieudonne Mladý konžský bojovník pred obrneným vozidlom OSN.

Lubanga sa pri čítaní rozsudku ani nepohol a neprejavil žiadne emócie. Iba v závere sa podľa AFP usmial na manželku. V časti súdnej siene určenej pre verejnosť sa nachádzala aj americká herečka Angelina Jolie. Rozsudok označila za víťazstvo pre bývalých detských vojakov. „Toto je ich deň. Tieto deti budú teraz cítiť, že za to, čo sa im stalo, a za ich utrpenie jednoducho beztrestnosť neexistuje,“ citovala jej slová agentúra AP.

James Goldstone, výkonný riaditeľ Open Society Justice Initiative (Iniciatíva za spravodlivosť otvorenej spoločnosti) rozsudok taktiež privítal. „Je to dôležitý krok vpred v celosvetovom boji proti beztrestnému páchaniu závažných zločinov,“ povedal.

13 debata chyba