Katolícka cirkev v Holandsku 'liečila' mladých homosexuálov kastráciou

Katolícka cirkev v Holandsku vraj nechala v 50. rokoch minulého storočia vykastrovať niekoľko maloletých chlapcov v rámci "terapie" ich homosexuálnych sklonov. Napísal to holandský denník NRC Handelsblad, podľa ktorého je známych najmenej desať takýchto prípadov.

17.03.2012 19:13
kostol, viera, cirkev, náboženstvo, veriaci,... Foto:
Ilustračné foto.
debata (69)

Podľa agentúry DPA išlo o maloletých, ktorí predtým boli v katolíckych školách a internátoch sexuálne zneužívaní cirkevnými predstaviteľmi. Chirurgické zákroky boli údajne urobené na cirkevných psychiatrických klinikách a zdôvodnené snahou „vyliečiť deti z ich choroby“.

Holandský denník sa odvoláva na výpovede obetí, lekárske správy, súkromné ​​listy a právne dokumenty.

Škandál okolo zneužívania detí v cirkevných zariadeniach nadobudol v Holandsku obrie rozmery vlani v decembri. Zdrvujúca správa nezávislej komisie, ktorá bola poverená vyšetrením týchto prípadov, hovorila o „niekoľkých desiatkach tisíc maloletých“ sexuálne zneužívaných v katolíckych školách, seminároch a sirotincoch. Hoci už vtedy existovalo podozrenie na vykonávanie kastrácii ako „terapeutických opatrení na liečenie homosexuality“, nebol tento aspekt do správy zahrnutý.

Príslušná komisia skúmala osudy viac ako 34 000 ľudí, ktorí boli vychovávaní v zariadeniach katolíckej cirkvi. Podľa holandského štatistického úradu sa ku katolíckemu vyznaniu hlási 29 percent z 16 miliónov Holanďanov. Katolíci tak predstavujú najväčšiu cirkev v krajine.

69 debata chyba