Cirkvi sa majú v Poľsku rozlúčiť s peniazmi od štátu

Vláda v Poľsku odkazuje náboženským organizáciám, že ich budú financovať už iba veriaci. Nové pravidlo má platiť od najväčšej katolíckej cirkvi cez protestantov až po židovskú náboženskú obec.

20.03.2012 09:53
cirkev, viera, náboženstvo, omša, kostol, veriaci Foto:
Ilustračné foto
debata (15)

„Štát by už nemal uhrádzať za duchovných sociálne a zdravotné poistenie, čo znamená zrušenie Kostolného fondu, do ktorého ročne prispieva sumou v prepočte 21,4 milióna eur,“ napísali noviny Gazeta Wyborcza. Z fondu sa rozdeľujú peniaze nielen pre katolícku cirkev, ale aj pre menšinové náboženské spoločenstvá.

Zmena by mala vstúpiť do praxe od roku 2014. „Doterajšiu štátnu finančnú injekciu nahradia dobrovoľné príspevky od obyvateľov, ktorí budú môcť odvádzať 0,3 percenta z dane na účet danej cirkvi,“ citoval Poľský rozhlas predstavu ministra pre verejnú správu Martina Boniho. Verí, že tieto platby v plnej miere pokryjú spomínaný ročný príspevok 21,4 milióna eur.

Vláda poskytla náboženským organizáciám lehotu 30 dní, aby sa k návrhu vyjadrili. Na konečné presadenie novinky bude potrebný ešte súhlas parlamentu a podpis prezidenta. „Projekt považujeme za štartovací bod pre diskusiu,“ reagoval arcibiskup Slawoj Leszek Grodz pre agentúru PAP. „Treba preveriť detaily návrhu, aby sme zistili výsledné sumy. Až potom sa môžeme vyjadriť,“ doplnil ho luteránsky farár Adam Pastucha.

Na politickej scéne môže zatlieskať plánu antiklerikálne Palikotovo hnutie, ktoré sa v októbri 2011 dostalo do parlamentu. V 460-člennom Sejme obsadilo 40 kresiel. Konzervatívna strana Právo a spravodlivosť, naopak, vníma návrh z dielne vlády ako morálnu vlastizradu. „Je to útok na cirkev, ktorá je nositeľom hodnôt, na ktorých sme vybudovali život našej spoločnosti,“ citovala agentúra DPA Mariusza Blaszczaka.

Zmenu by najviac pocítila katolícka cirkev, ku ktorej sa v 38-miliónovom Poľsku hlási až 90 percent obyvateľov. Išlo by o krok, ktorý zruší desaťročia fungujúci systém financovania. Spomínaný Kostolný fond existuje od roku 1950. Založil ho komunistický režim ako nástroj náhrady za zabranú cirkevnú pôdu zo strany štátu.

V čase rastúceho tlaku na odluku cirkvi od štátu zverejnila katolícka cirkev údaje, aby dokázala, že nie je pijavicou štátneho rozpočtu. „Až 80 percent zdrojov pochádza z milodarov. Cirkev dostáva ročne od veriacich v prepočte 120 miliónov eur,“ informovala Poľská katolícka tlačová agentúra.

15 debata chyba