V Toulouse sa ozvali tri výbuchy a neskôr aj streľba

Tri výbuchy zazneli pred polnocou v okolí bytu vo francúzskom Toulouse, kde sa zabarikádoval extrémista, zodpovedný za usmrtenie siedmich ľudí. Informácie o útoku protiteroristickej skupiny sa nepotvrdili, polícia chcela dvadsaťštyriročného Francúza alžírskeho pôvodu Mohammeda Meraha vraj iba zastrašiť. Pred druhou v noci sa ozvala aj streľba.

21.03.2012 07:58 , aktualizované: 22.03.2012 01:55
Toulouse, vrah Foto:
Prípravy na útok na byt, v ktorom sa ukrýva vrah.
debata (97)

Nočný útok pôvodne potvrdil zástupca primátora mesta Toulouse Jean-Pierre Havrin. „Potvrdzujem, že útok sa začal,“ povedal agentúre Reuters aj policajný zdroj. Obliehaná štvrť sa skoro dve hodiny predtým ponorila do tmy.

Francúzsky minister vnútra Claude Guéant informácie o útoku vyvrátil a tvrdí, že výbuchy mali zabarikádovaného muža iba vystrašiť a neznamenali začiatok zásahu. Podvečer tvrdil, že sa Mohammed Merah chcel vzdať za tmy, aby mu nebolo vidieť do tváre.

Polícia byt, v ktorom sa 24-ročný Merah zabarikádoval, oblieha od rána. Merah sa k vražde troch vojakov, rabína a troch židovských detí priznal.

Televízia France2 odvysielala zábery s Mohamedom Merahom.

Gérard Longuet ešte večer vyjadril nádej, že sa muža podarí dopadnúť živého, aby ho mohli vypočúvať, zistiť jeho motívy a aby ho mohli postaviť pred súd.

Podľa serveru denníka Le Figaro polícia evakuovala posledných obyvateľov domu, v ktorom je aj byt ozbrojeného zločinca. Mohlo tak vraj ísť o posledné prípravy pred útokom.

Byt oblieha polícia od skorých ranných hodín a podnikla niekoľko neúspešných pokusov do neho preniknúť. Pri obrannej streľbe zranil brániaci sa extrémista dvoch policajtov. Generálny prokurátor François Molins upresnil, že policajné komando sa prvýkrát pokúsilo vtrhnúť do Merahovho bytu o 3.20, ale na ústup ho prinútila streľba, pri ktorej dvaja policajti utrpeli zranenia. Protiteroristická jednotka potom podnikla ešte niekoľko márnych útokov a potom s ozbrojencom opäť rokovala.

Obkľúčený muž v Toulouse priznal, že vraždil

Ozbrojenec, ktorý bol celý deň obkľúčený protiteroristickým komandom v Toulouse, sa priznal policajným vyjednávačom, že je páchateľom série vrážd z posledných dní v tejto oblasti a že sa v stredu chystal zaútočiť znova a zabiť vojaka a dvoch policajtov. Oznámil to generálny prokurátor François Molins.

„Neprejavil žiadnu ľútosť, jedine nad tým, že nezabil viac ľudí,“ vyhlásil Molins s tým, že útočník sa tiež chválil, ako „Francúzsko zrazil na kolená“.

Dvadsaťštyriročný Francúz alžírskeho pôvodu Mohammed Merah vraj tiež povedal, že konal vždy sám a nepatrí k islamským mučeníkom usilujúcich sa o smrť. V najbližšom čase sa vraj preto vzdá.

Podľa prokurátora vyšetrovatelia ďalej zistili, že ako prvého Merah zavraždil vojaka, ktorého kontaktoval za účelom kúpy jeho skútra. Zrejme ide o ten istý skúter, ktorý potom pretrel farbou a použil na zabitie ďalších dvoch výsadkárov a potom tiež štyroch Židov, vrátane troch malých detí.

Informácia, že vraha chytili, nebola pravdivá

Francúzsky minister vnútra Claude Guéant popoludní poprel informáciu, že polícia zatkla muža podozrivého zo série vrážd na juhu krajiny. Podľa serveru denníka Le Figaro polícia s obkľúčeným strelcom v Toulouse stále rokuje. Predtým televízia BFMTV tvrdila, že už bol zadržaný.

Podľa agentúry AFP objavila medzitým polícia výbušniny v aute jedného z Merahových bratov, ktorý sa tiež hlási, aspoň podľa ministra vnútra Guéanta, k radikálnym saláfistom.

Muž sa ráno zabarikádoval v jednom dome. Po niekoľkohodinovom vyjednávaní vyhodil z okna zbraň. Potom prestal s políciou komunikovať. Aj keď podozrivý jednu zbraň vyhodil, podľa všetkého mal pri sebe ďalšie zbrane, vrátane kalašnikova, malého samopalu a niekoľkých ďalších menších zbraní.

Je to pomsta za zákaz nosenia šatky, povedal televízii anonym

Francúzskej spravodajskej stanici France 24 krátko pred zásahom volal neznámy človek, ktorý sa prihlásil k útokom v Montaubane i v Toulouse. Za motív označil zákaz nosenia moslimských šatiek na verejnosti a podiel francúzskych jednotiek na operácii v Afganistane. Podľa svojho vyhlásenia je v spojení s teroristickou sieťou Al-Kajdá a jeho činy sú začiatkom rozsiahlej kampane, uviedla France 24 na svojich webových stránkach. Neznámy zároveň uviedol, že existuje videonahrávka zo streľby, ktorú zverejní na internete.

Jeden zo susedov podozrivého polícii povedal, že muža videl, ako natieral svoj skúter. Pri oboch streľbách pritom páchateľ oblečený v čiernom šiel na skútri.

Podozrivého alžírskeho pôvodu obkľúčilo v rezidenčnej štvrti Croix-Daurade tristo príslušníkov špeciálnych protiteroristických jednotiek RAID. Muž vzbudil pozornosť policajtov údajne už po útokoch na vojakov z neďalekej základne. Okrem iného nedávno pobudol na hranici medzi Pakistanom a Afganistanom, kde sa ukrývajú ozbrojenci Al-Kajdá. „Hlási sa k Al-Kajdá,“ uviedol jeden z policajtov zapojený do vyjednávania s podozrivým.

Polícii pomohli pri odhalení údajného páchateľa identifikačné údaje počítača, ktorý brat podozrivého použil pri komunikácii s vojakom, ktorého neskôr zavraždili.

Štvorposchodová budova, v ktorej sa muž zabarikádoval, leží asi sto metrov od vojenských kasární. Na miesto priviezli aj matku podozrivého, ktorá však odmietla so svojím synom vyjednávať. Tvrdila, že nemá na neho taký vplyv. Polícia medzitým zatkla brata podozrivého.

Vrah z Toulouse plánoval v stredu ďalší útok

Vrah vraj plánoval uskutočniť ďalší útok. Predstaviteľom židovskej komunity v meste Toulouse to v stredu oznámil francúzsky prezident Nicolas Sarkozy. Šéfke židovskej organizácie CRIF Nicole Yardeniovej Sarkozy povedal, že strelec chcel opäť zaútočiť už v stredu ráno.

Muž podozrivý z vrážd utiekol predčasom z afganského väzenia

Muž, podozrivý z vrážd siedmich ľudí v oblasti francúzskeho mesta Toulouse, bol v roku 2008 väznený v juhoafganskej provincii Kandahár, keď ho usvedčili z výroby a nastražovania bômb. Z väzenia sa mu ale po niekoľkých mesiacoch podarilo utiecť, informovala agentúra Reuters s odvolaním sa na riaditeľa kandahárských väzníc.

Šéf väzenia v Kandaháre Ghulam Farúk uviedol, že Mohammeda Merah zadržali bezpečnostné sily 19. decembra 2007. Následne ho odsúdili na tri roky odňatia slobody za výrobu a nastražovanie bômb v provincii Kandahár, ktorá je kolískou islamského hnutia Taliban.

V júni 2008 Merah spoločne s až tisíckou spoluväzňov utiekol, keď na hlavnú juhoafgansku väznicui zaútočili povstalci z radov Talibanu. Medzi utečencami bolo 400 členov tohto radikálneho hnutia.

Vyhlásili prvýkrát najvyšší stupeň protiteroristickej pohotovosti

Policajnú akciu Francúzi vopred starostlivo pripravili. „Podozrivý bol na muške tajných služieb, rovnako ako ďalší podobní mladí stúpenci svätej islamskej vojny, hneď od prvých atentátov proti vojakom z jednotiek slúžiacich v Afganistane. Polícia potom priniesla dôležité zistenie, ktoré urýchlilo vyšetrovanie,“ povedal zdroj blízky vyšetrovaniu.

Francúzsky prezident Nicolas Sarkozy v pondelok vyhlásil pre streľbu šarlátový, teda najvyšší stupeň protiteroristickej pohotovosti. Je to vôbec prvýkrát, čo Francúzsko takýto stupeň vyhlásilo. Opatrenie okrem iného znamená, že sa v uliciach môžu pohybovať zmiešané hliadky vojakov a policajtov a úrady môžu pozastaviť prevádzku škôl či hromadnej dopravy.

Francúzsko nezažilo útok islamských radikálov od vlny bombových útokov v roku 1995. Možnosť ďalších útokov zo strany týchto ľudí však v krajine vždy považovali za vážnu a reálnu hrozbu.

Kľúčovú úlohu mal zohrať majiteľ predajne skútrov

Kľúčom k identifikácii páchateľa vrážd siedmich ľudí v okolí francúzskeho mesta Toulouse bola údajne svedecká výpoveď tamojšieho majiteľa predajne skútrov. Ten tlačovej agentúre AFP v stredu potvrdil, že podľa z policajných záberov pondelňajšieho útoku na židovskú školu spoznal, že malé motorové vozidlo útočníka bolo čiastočne prelakované na bielo.

Práve počas svojej nedávnej návštevy v jeho predajni sa údajne podozrivý Francúz alžírskeho pôvodu majiteľovi zmienil o rozobratí svojho skútra, ktorý chcel prefarbiť. Muž chcel od predavačov získať informáciu o čipe, ktorý by mohol lokalizovať jeho motorku. Christian Dellacherie si to uvedomil počas rozhovoru s políciou, ktorej následne poskytol meno podozrivého muža. To mal údajne vo svojej databáze už niekoľko rokov.

97 debata chyba