Rusko je naším nepriateľom číslo jeden, varuje Američanov Romney

Najväčší favorit na zisk nominácie americkej Republikánskej strany pre novembrové prezidentské voľby Mitt Romney označil Rusko za amerického nepriateľa číslo jeden. Exguvernér štátu Massachusetts sa tak vyjadril v reakcii na pondelkové zverejnenie úryvku zo súkromnej konverzácie medzi úradujúcim prezidentom Barackom Obamom a jeho ruským náprotivkom Dmitrijom Medvedevom na prebiehajúcom bezpečnostnom summite v juhokórejskom Soule.

27.03.2012 13:08 , aktualizované: 16:23
debata (33)

Podľa Romneyho sú Obamove slová o jeho „flexibilite po voľbách“ poburujúce a nebezpečné.

„Myšlienka, že hovorí o väčšej flexibilite smerom k Rusku je naozaj veľmi, veľmi problematická. Rusko je nepochybne náš najväčší geopolitický nepriateľ bojujúci za tých najhorších svetových hráčov. Myšlienka, že náš prezident plánuje niečo s nimi robiť a že o tom nemieni povedať americkému ľudu, je niečo, čo považujem za veľmi alarmujúce,“ uviedol Romney na margo konverzácie Obama-Medvedev.

Reakcia ruského lídra na Obamove slová " že to bude tlmočiť Vladimirovi" (Putinovi) sa medzitým stala hitom na ruskom internete.

Medvedev: Romney by mal používať hlavu a kalendár

Medvedev podráždene reagoval na Romneyho slová. Odchádzajúci šéf Kremľa v reakcii na kontroverzné vyjadrenia pravdepodobného vyzývateľa úradujúceho amerického prezidenta Baracka Obamu všetkým prezidentským kandidátom odkázal, aby používali hlavu pred tým, ako začnú rozprávať. Podľa Medvedeva sú vyjadrenia o tom, že Rusko je najväčším geopolitickým nepriateľom USA, prejavom nevhodných hollywoodskych stereotypov.

„Odporúčam všetkým americkým prezidentským kandidátom vrátane uchádzača, ktorého spomínate, prinajmenšom dve veci – používať hlavu a premýšľať, keď formulujú svoje stanoviská, a skontrolovať si dátum. Je rok 2012, nie hlboké 70. roky,“ odpovedal Medvedev na otázku, čo hovorí na Romneyho kritické slová na adresu Moskvy. Podľa končiaceho ruského prezidenta takéto výroky zaváňajú „Hollywoodom“ a filmami o špiónoch. „Vždy ma rozladí, keď jedna alebo druhá strana začnú používať frázy o nepriateľoch číslo jeden a podobne,“ uzavrel ruský líder.

33 debata chyba