Meraha nakoniec pochovali priamo v Toulouse

Moslimského extrémistu Mohameda Meraha, ktorý pri útokoch na juhozápade Francúzska zabil sedem ľudí, pochovali v rodnom meste Toulouse, kde minulý týždeň zahynul pri policajnom zásahu. Stalo sa tak napriek nesúhlasu mnohých miestnych obyvateľov vrátane starostu Pierra Cohena, ktorý sa snažil pohrebu do poslednej chvíle zabrániť.

29.03.2012 18:48 , aktualizované: 22:29
debata (3)

Podľa spravodajcov tlačovej agentúry AFP telo 23-ročného útočníka pochovali na predmestí Cornebarrieu, kde sa s ním prišlo rozlúčiť okolo 15 prevažne mladých mužov. Cintorín počas obradu strážili policajti, ktorí neumožnili vstup novinárom.

Posledná rozlúčka sa uskutočnila v súlade s nariadením francúzskeho prezidenta Nicolasa Sarkozyho, ktorý sa rozhodol zakročiť po odmietavom stanovisku Cohena ako aj predstaviteľov Alžírska, odkiaľ pochádzajú Merahovi rodičia. Zástupca francúzskej moslimskej obce Abdallah Zekri, ktorý mal obrad zorganizovať, sa následne vyjadril, že telo extrémistu zrejme uložia do neoznačeného hrobu, keďže rodina si želá „čo najjednoduchší a najdiskrétnejší“ pohreb.

Merah sa pred smrťou priznal ku chladnokrvnému zavraždeniu troch židovských detí a rabína ako aj troch vojakov pri útokoch v Toulouse a blízkom meste Montauban. Minulý štvrtok ho po vyše 30-hodinovom obliehaní jeho bytu v Toulouse usmrtili príslušníci špeciálneho policajného útvaru.

3 debata chyba