Odstúpi rektor, nie Schmitt

Maďarský prezident odmieta odstúpiť, prekvapujúco to však spravil rektor univerzity, ktorá Pálovi Schmittovi pre odpísanú dizertačku minulý štvrtok odňala doktorský titul.

02.04.2012 08:36
Maďarsko, aktivisti, Pál Schmitt, protest Foto:
Aktivisti ekologickej strany od piatka táboria v Budíne pred prezidentským palácom a žiadajú odstúpenie Pála Schmitta.
debata

Tivadar Tulassay v nedeľu vyhlásil, že po deviatich rokoch pôsobenia na čele budapeštianskej Semmelweisovej univerzity v pondelok s okamžitou platnosťou z postu odstúpi. Bol to práve profesor Tulassay, kto vo štvrtok večer oznámil, že senát univerzity sa pomerom hlasov 33 ku 4 rozhodol hlave štátu odobrať titul. „Práca nespĺňa profesionálne a etické požiadavky na získanie doktorátu,“ konštatoval vtedy.

Predčasný odchod z postu rektor vysvetlil „zásadnou stratou dôvery“, ktorú voči svojej osobe cíti zo strany šéfa ministerstva pre ľudské zdroje i štátnej tajomníčky pre záležitosti školstva. Tulassay potvrdil, že rozhodnutie o odobratí titulu naďalej považuje za správne a právne opodstatnené. Nechce však, aby naň doplatila univerzita. „Ak je čo i len jednopercentné riziko, že moje zotrvanie poškodí univerzitu, potom musím ísť,“ citoval ho portál denníka Népszabadság.

Odstupujúci rektor netajil sklamanie nad postojom ministerstva k plagiátorskej kauze prezidenta. Správu vyšetrovacej komisie vedenie rezortu vrátilo univerzite v neotvorenej obálke. „Univerzita bola pri riešení tejto záležitosti osamotená, tak ako môj prst,“ citoval Tulassayho portál Index.hu. Riešenie, pre ktoré sa rozhodla, bolo podľa neho jediné správne nielen z etického, ale aj praktického hľadiska. Semmelweisova univerzita si totiž potrebovala zachovať dôveru zahraničných študentov, vďaka ktorým má ročne príjem takmer 24 miliónov eur. „Aj tak sme už zaznamenali obrovskú stratu renomé. Doktorandská rada a senát dokázali aspoň znížiť straty,“ povedal Tulassay podľa Indexu.

Schmitt v nedeľu tvrdo kritizoval postup svojej alma mater. Hoci už predtým oznámil, že sa Semmelweisovu univerzitu nechystá žalovať, teraz pripustil, že kauza sa ešte môže dostať pred súd. V rozhovore pre Rádio Kossuth prezident vyslovil presvedčenie, že podľa súčasných predpisov ho malého doktorského titulu mohol zbaviť iba súd. „Azda sa nájde niekto, nejaký advokát, kto pôjde po tom, na základe čoho senát Semmelweisovej univerzity vynechal Maďarskú akreditačnú komisiu. Na akom základe prevzali od ministra uzavretú obálku a neupozornili ho, že záležitosť najskôr musí preveriť akreditačná komisia?“

Prezident zopakoval, že nemieni odstúpiť. „Moje svedomie je čisté,“ povedal. Svojej alma mater vyčíta, že ho včas neupozornila na nedostatky v jeho práci. Vyšetrovacia komisia zistila, že Schmitt vo svojej 215-stranovej dizertačke takmer dvesto strán odpísal. „Veda prakticky korigovala samu seba. Ak sa pred dvadsiatimi rokmi veda mýlila, lebo ma neupozornila na isté nedostatky, tak senát to teraz napravil. Povedal by som, že stav zápasu medzi nami je 1:1, len mi je ľúto, že ja som tým utrpel, reč je o mojej cti,“ dodal.

Výzvy opozície na odstúpenie prezidenta cez víkend neutíchli. Pred prezidentským palácom demonštrovalo niekoľko stoviek ľudí, ktorí prišli podporiť aktivistov strany Politika môže byť iná. Tí sa na budínskom Hradnom vŕšku utáborili už v piatok. Demonštranti svoje výzvy adresovali nielen hlave štátu, ale najmä premiérovi Viktorovi Orbánovi, ktorý Schmitta predvlani poslancom Fideszu navrhol za prezidenta. Orbán však tvrdí, že osoba prezidenta je podľa ústavy nedotknuteľná, a preto len na ňom záleží, či odstúpi.

Schmitt označil útoky na jeho osobu za nedôstojné a divoké. „Keď napríklad prídem na plaváreň alebo do reštaurácie, obstúpia ma, okrikujú, že prečo neodstúpim,“ posťažoval sa v Rádiu Kossuth. „Pritom nemajú argumenty. Ak sa zadrapujú len do malého doktorátu, to je málo,“ dodal.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba