Aké dávky v hmotnej núdzi môže dostať dôchodca

Jednou z podmienok nároku je stav, keď váš príjem a príjem tých, ktorí sa s vami spoločne posudzujú, nedosahuje životné minimum a nie ste schopný vy ani tí, čo s vami žijú, zabezpečiť si príjem vlastným pričinením. Tento stav sa definuje ako stav hmotnej núdze.

31.08.2011 13:27
Euro, ruka, dávky Foto:
Ilustračné foto
debata

Fyzické osoby, ktoré sa spoločne posudzujú na účely posudzovania hmotnej núdze, zabezpečenia základných životných podmienok a pomoci v hmotnej núdzi, sú: manžel a manželka, rodičia a nezaopatrené deti žijúce s nimi v domácnosti a podobne.

Za človeka v hmotnej núdzi sa nepovažuje ten, kto si môže pomôcť svojím majetkom. Výška dávky v hmotnej núdzi predstavuje sumu 60,50 eura mesačne, ak žije človek sám u dvojice 105,20 eura mesačne.

Nárok na ňu vzniká rozhodnutím úradu práce, sociálnych vecí a rodiny o jej priznaní. Konanie o nároku sa začína podaním písomnej žiadosti občana alebo na podnet orgánu, ktorý je príslušný rozhodovať o posúdení hmotnej núdze.

Žiadosť sa podáva na úrade práce, sociálnych vecí a rodiny podľa miesta trvalého pobytu. Musí obsahovať meno a priezvisko, trvalý pobyt a rodné číslo. Na výzvu úradu treba doplniť ďalšie údaje o svojej osobe alebo o osobách, ktoré sa s ním spoločne posudzujú.

Jednorazová dávka v hmotnej núdzi

Možno ju poskytnúť tomu, kto je v hmotnej núdzi, a tým, ktorí sa s ním spoločne posudzujú. Poskytuje sa na: – na úhradu mimoriadnych výdavkov na nevyhnutné ošatenie, – základné vybavenie domácnosti,– na mimoriadne liečebné náklady.

Možno ju poskytnúť do výšky preukázaných skutočných nákladov, najviac však do výšky trojnásobku životného minima.

Poskytovanie dávky a príspevkov a poskytovanie jednorazovej dávky v hmotnej núdzi sa navzájom nevylučujú.

Príspevok na bývanie

Poskytuje sa na úhradu nákladov spojených s bývaním, ak bola splnená podmienka nároku. To, či má naň občan nárok, sa prehodnocuje raz za šesť po sebe nasledujúcich kalendárnych mesiacov.

Výška príspevku na bývanie je 55,80 eura mesačne, ak ide o jedného občana v hmotnej núdzi, 89,20 eura mesačne, ak ide o občana v hmotnej núdzi a fyzické osoby, ktoré sa s občanom v hmotnej núdzi spoločne posudzujú.

Príspevok na zdravotnú starostlivosť

Slúži na výdavky spojené s úhradou za zdravotné služby súvisiace s poskytovaním zdravotnej starostlivosti.

Patrí občanovi v hmotnej núdzi a každej fyzickej osobe, ktorá sa s občanom v hmotnej núdzi spoločne posudzuje. Výška príspevku sú 2 eurá mesačne.

Ochranný príspevok

Zohľadňuje také životné situácie, počas ktorých si občan v hmotnej núdzi nemôže zabezpečiť príjem vlastnou prácou. Tieto situácie sú: vek občana alebo jeho invalidita a podobne.

Výška ochranného príspevku je 63,07 eura mesačne.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba