Maďarský prezident Pál Schmitt odstúpil z úradu

Maďarský prezident Pál Schmitt na pondelkovom zasadnutí parlamentu oznámil, že odstupuje z úradu. Schmitt sa vzdal prezidentskej funkcie pod tlakom škandálu, ktorý prepukol po odhalení, že prezident sa dopustil pri písaní dizertačnej práce plagiátorstva a prišiel o doktorský titul.

02.04.2012 13:29
Pál Schmitt Foto:
Maďarský prezident Pál Schmitt odstúpil z úradu.
debata (87)

„Božia vôľa a vaša dôvera ma postavili pred veľkú úlohu. Hlava štátu zosobňuje jednotu národa. Tento imperatív pre mňa znamená, že v súčasnej situácii považujem za povinosť, aby som svoju službu ukončil a vzdal sa prezidentského mandátu,“ povedal Schmitt v par­lamente. 

Schmitt, blízky spojenec premiéra Viktora Orbána, odchádza z postu hlavy štátu menej než dva roky po svojom zvolení do funkcie v júni 2010. Dohady o tom, že by mohol odstúpiť, sa začali šíriť, keď mu Semmelweisova univerzita v Budapešti vo štvrtok odobrala doktorský titul získaný v roku 1992. Prezident však trval na tom, že „nevidí žiadny súvis“ medzi obvineniami z plagiátorstva a svojou prácou a povedal, že rozhodnutie senátu univerzity o odobratí doktorandského titulu napadne na súde. Tvrdí, že senát na to nemal právomoci, že to môže urobiť jedine súd.

Podľa univerzity Schmitt 197 z 215 strán svojej práce o ekonomických aspektoch olympijských hier doslovne preložil z textov bulharského experta na šport Nikolaja Georgieva a nemeckého sociológa Klausa Heinemanna.

„(Schmittovo) rozhodnutie posilňuje stabilitu vlády,“ povedal agentúre Reuters analytik výskumného inštitútu Political Capital Péter Krekó. „Schmitt bol pre vládu a pre Fidesz veľkou politickou príťažou a jeho rezignácia prišla rýchlo,  preto si nemyslím, že by utrpela podpora Fideszu,“ dodal.

Povinnosti maďarského prezidenta preberá až do zvolenia novej hlavy štátu predseda parlamentu. Poslanci musia Schmittovho nástupcu zvoliť do 30 dní od okamihu, keď Schmitt oficiálne odíde z úradu. Zástupcovia strany Fidesz povedali, že nového prezidenta chcú zvoliť čo najskôr.

Pál Schmitt

Budapeštiansky rodák Pál Schmitt (69) prevzal prezidentský úrad po prezidentovi Lászlóovi Sólyomovi v auguste 2010 a stal sa štvrtým prezidentom postkomunistického Maďarska. Do funkcie ho zvolil parlament ovládaný vládnou pravicovou stranou Fidesz, ktorej bol členom.

Schmitt je dvojnásobným olympijským víťazom v šerme. Po ukončení aktívnej športovej kariéry vstúpil do politiky a pôsobil ako veľvyslanec. V roku 2002 sa neúspešne uchádzal o post primátora Budapešti. O sedem rokov neskôr bol zvolený do Európskeho parlamentu, ktorého bol aj podpredsedom. Postu europoslanca sa vzdal, keď ho v júni 2010 zvolili za predsedu maďarského parlamentu.

Prezident má v Maďarsku prevažne reprezentatívnu funkciu, má však aj niekoľko právomocí, vďaka ktorým môže na maďarskej politickej scéne výrazne zamiešať karty, napríklad môže posielať zákony na preskúmanie ústavnému súdu. Schmitt bol označovaný za človeka blízkeho premiérovi Viktorovi Orbánovi.

87 debata chyba