Nobelista Grass nemôže do Izraela, kritizoval jeho jadrový arzenál

Nemecký spisovateľ Günter Grass pripodobnil rozhodnutie Izraela zakázať mu vstup do krajiny v reakcii na údajne protiizraelskú báseň k podobným rozhodnutiam diktatúr v komunistickom východnom Nemecku a v Barme. V texte pre štvrtkové vydanie denníka Süddeutsche Zeitung reakciu izraelského ministra vnútra priamo prirovnáva k podobnému rozhodnutiu šéfa východonemeckej tajnej polície Stasi Ericha Mielkeho.

12.04.2012 23:00
Günter Grass Foto:
Günter Grass, nemecký spisovateľ a nositeľ Nobelovej ceny za literatúru.
debata (95)

Nositeľ Nobelovej ceny za literatúru Grass minulý týždeň vyvolal búrlivé a i v Nemecku prevažne odsudzujúce reakcie kvôli básni „Čo musí byť povedané“, ktorú zverejnil v niekoľkých svetových denníkoch.

Grass v nej označil Izrael a jeho jadrový arzenál za hrozbu pre svetový mier kvôli jeho sporom s Iránom. Kritizoval v nej súčasné Nemecko, že židovskému štátu dodáva ponorky, ktoré môžu niesť jadrové zbrane.

Izrael následne Grassovi zakázal vstup do krajiny. Tento krok už ale vyvolal v Nemecku skôr odmietavé reakcie, podľa ktorých je prehnaný a odvádza pozornosť od jadra problému.

Izraelskú reakciu teraz ostro odmietol aj samotný Grass v texte pre štvrtkové vydanie denníka Süddeutsche Zeitung. „Trikrát mi bol zakázaný vstup do nejakej krajiny,“ napísal Grass, a počínanie Izraela tak prirovnal k počínaniu dvoch diktatúr. Vstup mu totiž vraj zakázali už len niekdajšia komunistická NDR a koncom 80. rokov tiež Barma.

„Teraz ma zákazom vstupu trestá minister vnútra demokratického štátu Izraela, ktorého zdôvodnenie núteného opatrenia mi tónom pripomína rozhodnutie ministra Mielkeho,“ napísal Grass, ktorý však uisťuje, že to nevymaže jeho spomienky na predchádzajúce pobyty v Izraeli.

„NDR už neexistuje. Ale čoby atómová mocnosť nekontrolovaného rozmeru sa izraelská vláda domnieva, že si môže počínať svojvoľne, a doteraz nie je prístupná žiadnemu napomenutiu. To aj Barma necháva pučať malú nádej,“ uzatvára Grass.

Išai: Dôvody mu vysvetlím na neutrálne pôde 

V piatok do „prestrelky“ zasiahol aj izraelský minister vnútra Eli Išai, ktorého Grass prirovnal k Mielkemu. Grass sa mýli, keď stavia Izrael do rovnakého radu s „temným režimom“, reagoval v mene Ministerstva vnútra Išaiov hovorca.

Išai v nedeľu vyhlásil Grassa za nežiaducu osobu a zakázal mu vstup do Izraela. Za svoju jedinú chybu teraz označil to, že tak neurobil už pri svojom nástupe do úradu pred tromi rokmi.

Izrael je „rozumný a dôsledne uvážlivý režim, ktorý je hrdý na svoju politiku, silu a svoje židovstvo“, vyhlásil Išai z ultrakonzer­vatívnej náboženskej strany Šas. „Keby snáď chcel (Grass) prestať s písaním antisemitských básní, rád mu v nejakej neutrálnej krajine vysvetlím, prečo človek, ktorý sa dobrovoľne prihlásil do vražedných kománd (Waffen-SS) pod vedením Heinricha Himmlera, nemá právo cestovať do krajiny národa, o ktorého záhubu spoluusiloval.“

95 debata chyba