Breivik otvoril proces fašistickým pozdravom, k vraždeniu sa priznal

V nórskom Osle sa začal súdny proces s pravicovým extrémistom Andersom Behringom Breivikom, ktorý vlani 22. júla v Nórsku zabil 77 ľudí. Atentátnika obžalovali z teroristických činov a hrozí mu až 21 rokov väzenia. Pred súdom sa k spáchaniu útokov priznal, zároveň však vyhlásil, že sa cíti nevinný. Odmietol tiež uznať legitimitu súdu.

16.04.2012 07:07 , aktualizované: 11:55
Anders Breivik Foto:
Nórsky masový vrah Anders Breivik sa v súdnej sieni pozdravil dvihnutím pravej ruky so zaťatou päsťou.
debata (80)

Tridsaťtriročný Breivik na súd prišiel v čiernom obleku, bielej košeli a béžovej kravate a po sňatí pút zdvihol pravú ruku zaťatú v päsť na vlastnú verziu pozdravu pravicových extrémistov, ktorý predviedol už v minulosti. Podľa 1 500 stranového manifestu, ktorý atentátnik krátko pred útokmi rozoslal na asi tisícku mailových adries doma i v zahraničí, tento pozdrav reprezentuje „silu, česť a vzdor marxistickým tyranom v Európe“.

V súdnej sieni obžalovaný hneď v úvode odmietol legitimitu súdu a spochybnil nezávislosť predsedníčky senátu. „Neuznávam nórsky právny systém, pretože dostal mandát od strán, ktoré podporujú multikulturaliz­mus,“ povedal. Wenche Elizabeth Arntzenovú, ktorá spoločne so sudcom Arnem Lyngom predsedá senátu, Breivik obvinil, že je „priateľka Hanne Harlemovej, sestry (niekdajšej nórskej premiérky) Gro Harlemovej Brundtlandovej, čo vyvoláva otázky okolo jej spôsobilosti“. Obhajca obžalovaného Geir Lippestad však vzápätí upozornil, že nejde o oficiálnu námietku voči súdu.

Breivik na otázku hlavnej sudkyne potvrdil svoju identitu a dátum narodenia, nesúhlasil však s tým, že je nezamestnaný. „To nie je pravda, som spisovateľ a pracujem vo väzení,“ odpovedal.

Stále tvrdí, že konal v sebaobrane

Štátna zástupkyňa Inga Bejerová Enghová sa potom pustila do takmer hodinového čítania obžaloby. Uviedla mená všetkých obetí útokov s detailným popisom toho, ako ktorá z nich bola zabitá alebo zranená. Breivik na sebe nedal poznať žiadne emócie a pohľad mal sklopený na stôl pred sebou.

K spáchaniu útokov, pri ktorých najprv pred úradom nórskej vlády v centre Osla nastražil nálož, ktorej výbuch si vyžiadal osem mŕtvych, a potom na tábore mládežníckeho krídla vládnucej Nórske strany práce na ostrove Utöya postrieľal 69 ľudí, sa pred súdom Breivik priznal. Vinu však odmietol a zopakoval svoje predchádzajúce tvrdenia, že konal v sebaobrane. Tvrdí, že útoky spáchal v mene boja proti multikulturalizmu nórskej spoločnosti a všeobecne proti islamizácii Európy.

Celé pondelňajšie rokovania, ktoré sa začalo o 09:00 SELČ a malo by trvať do 16:00 SELČ, má byť venované úvodným procedúram a čítaniam obžaloby. V utorok začne Breivik svoju výpoveď, na ktorú má vyhradených päť dní.

Trest mu môžu opakovane predĺžiť

Vzhľadom k Breivikovu priznaniu bude kľúčovou témou procesu otázka, či masaker spáchal duševne vyšinutý jedinec, alebo človek reprezentujúci silnejúcu nespokojnosť s nórskou otvorenosťou voči prisťahovalcom. Dve nezávislé správy psychiatrov dospeli k protikladným záverom.

V prípade, že Breivik bude vyhlásený za svojprávneho, môže byť odsúdený až na 21 rokov väzenia, čo je maximálna dĺžka trestu v Nórsku. Tento trest ale môže byť u obzvlášť nebezpečných zločincov opakovane predlžovaný o päť rokov až na doživotie.

Priamo v súdnej sieni je prítomných viac ako 200 ľudí, medzi nimi takmer stovka novinárov a tiež viacero pozostalých a osôb, ktoré útoky prežili. Ďalších asi 700 príbuzných obetí a preživších sleduje rokovanie v priamom prenose na 17 miestach po celom Nórsku. Správy z procesu sprostredkováva 800 reportérov z viac ako 200 redakcii z Nórska i zo zahraničia a v nórskej metropole platia prísne bezpečnostné opatrenia.

Proces je naplánovaný na desať týždňov, ale právni experti už teraz upozorňujú, že sa môže vzhľadom k počtu svedkov a zložitosti prípadu pretiahnuť na podstatne dlhšiu dobu.

80 debata chyba