Rodičia sa prišli na kata svojich detí pozrieť. Chceli ho vidieť v putách

Proces s nórskym atentátnikom Andersom Breivikom, ktorý v utorok pokračuje jeho výpoveďou, je ťažkou skúškou pre príbuzných obetí aj pre tých, ktorí útoky prežili. Päťdesiatdvaročná Randi Perreauová v pondelok sledovala rokovanie priamo v súdnej sieni v Osle. Musela vraj Breivika vidieť na vlastné oči, aby pochopila, že je skutočný. 26-ročný Per Anders Langeröd, ktorý prežil Breivikove vraždenie mladých ľudí na ostrove Utöya, sa naopak rozhodol z Nórska počas súdu odcestovať.

17.04.2012 15:39
Breivik, súd Foto:
Breivikova tvár sa objavila na titulkách všetkých nórskych denníkov.
debata (19)

Perreauová mala dvoch synov na ostrove Utöya, kde Breivik 22. júla postrieľal 69 členov tábora sociálnodemokra­tickej mládeže. Toho staršieho vrah zabil, mladší prežil.

„Musela som ho vidieť, aby som pochopila, že mi môjho syna vzala reálna osoba,“ citoval Perreauovú nórsky denník Verdens Gang. Jej 25 ročný syn Rolf Christopher bol medzi prvými, koho atentátnik zastrelil, a jeho meno jasne zaznelo v pondelok v súdnej sieni z úst prokurátora Sveina Holdensa, ktorý masaker na ostrove rekapituloval.

„Bol to neuveriteľne smutný a bolestivý okamih, bola som na to pripravená. Zároveň bolo ale zvláštnym spôsobom dobré vedieť, že to toľko bolí,“ vypovedala matka obete.

Rolf Christopher aktívne pôsobil vo Zväze robotníckej mládeže (AUF) niekoľko rokov. Na Utöyi bol už po desiatykrát. Nasledujúci rok sa chcel stať politikom na plný úväzok. Tento plán ale už nemohol realizovať, matke sa z tábora vrátil domov len 15-ročný Sebastian.

„Môj syn zasvätil svoj život politike a bojoval za slobodu slova a za právo žiť v demokratickej spoločnosti. Musím jeho posolstvo niesť ďalej,“ povedala Perreauová.

Na súde podľa vlastných slov prežila ťažký deň. „Na všetko som silne reagovala. Ale najviac ma samozrejme dojalo, keď čítali synovo meno, podrobnosti o jeho posledných minútach a o spôsobe, akým bol zavraždený,“ konštatovala.

Prokuratúru Perreauová chváli, len ju vraj mrzí, že žalobcovia nevenovali viac času tým, ktorí Breivikovo besnenie na ostrove prežili.

Rodičia 14-ročnej Sharidyn, ktorá bola najmladšou Breivikovou obeťou z ostrova Utöya, proces sledujú v súdnej budove v meste Drammen. Je to jedno zo 17 miest po celom Nórsku, kde majú pozostalí a preživší možnosť proces vidieť v priamom prenose. „Je to to posledné, čo pre ňu môžeme urobiť,“ povedala dievčina matka Vanessa Svebakková. „Dcéra bola 22. júla tak statočná. Som presvedčená, že urobila všetko preto, aby sa vrátila k nám domov. Teraz budeme desať týždňov my statoční pre ňu,“ dodala.

Rovnako ako Sharidynin otec Odd Roger Bohn priznáva, že sledovať súd je pre ňu náročné. „Je to ťažké, pretože (atentátnik na súde) môže vyjadriť svoje názory. Naša dcéra tú možnosť nemá. Je mŕtva,“ konštatuje.

Björn Inge Dalhby, ktorému Breivik zastrelil 17-ročného syna, v pondelok v súdnej budove v Hamare rozhorčene komentoval Breivikov extrémistický pozdrav s predpaženou zaťatou rukou, ktorým sa atentátnik uviedol pred začatím súdu.

„Osobne si myslím, že mal pred súd predstúpiť v oranžovom väzenskom úbore s putami na nohách a na rukách. To by bolo najsprávnejšie,“ vyhlásil Dalhby. „A želiezka mal mať nasadená po celý čas, aby niečo také nebolo možné,“ dodal.

26-ročný Per Anders Langeröd, ktorý prežil masaker na Utöyi, sa vopred rozhodol z Nórska na obdobie súdu odcestovať. Rozruch okolo procesu je v krajine tak mohutný, že sa mu nedá uniknúť, vyhlásil muž, na ktorého Breivik vypálil niekoľko rán a ktorý sa zachránil skokom do vody a plávaním pod hladinou.

Teraz sa zdržiava Langeröd v Berlíne, kde sa ľahšie dokáže vyhnúť mediálnej kampani. „V Osle vidíte na každom rohu titulné stránky novín a spravodajské servery vás prípadom doslova bombardujú,“ vysvetlil.

„Videl som (Breivika) 22. júla a nemám potrebu vidieť ho znovu,“ uviedol 26-ročný študent, ktorého cieľom je tento rok dokončiť diplomovú magisterskú prácu z politológie. „Doma by som sa na to nemohol sústrediť. Breivik už tak v mojom živote zabral dosť miesta a ja nedopustím, aby mi ešte k tomu zmaril môj cieľ,“ dodal.

Langeröd už skôr poskytol rozhovory o atentátoch, aktívne sa zúčastnil na debate o procese a nemá v úmysle sa od diskusií o 22. júli dištancovať. Teraz sa ale pred témou snaží chrániť, podobne ako niektorí jeho priatelia. „Niektorí sa rozhodli deaktivovať Facebook a iné sociálne médiá a nečítať internetové spravodajstvo … Pre mňa je najlepšou terapiou viesť čo najnormálnejší život. Nechcem sa tou záležitosťou príliš zaoberať,“ hovorí.

19 debata chyba