Nahnevaná žena vyskočila na auto prezidenta. Sme hladní, volali Iránci

Iránci už majú sankcií plné zuby a dali to pocítiť aj svojmu prezidentovi Mahmúdovi Ahmadínedžádovi. Sankcie Spojených štátov a Európskej únie ako odpoveď na rozhodnutie Iránu pokračovať vo svojom jadrovom programe položili iránsku ekonomiku na kolená a milióny ľudí žijú v chudobe bez práce a bez nádeje na zmenu, píše taliansky denník Corriere della Sera.

18.04.2012 10:24
Irán, Ahmadínedžád Foto: ,
Iránsky prezident Mahmúd Ahmadínedžád
debata (40)

Nálady obyvateľstva si mohol overiť na vlastnej koži prezident Ahmadínedžád počas svojej nedávnej návštevy regiónu na juhu krajiny, kde sa jeho auto stalo terčom atakov nahnevaných obyvateľov.

Na internete sa objavilo video, ktoré zachytáva konflikt iránskeho prezidenta a obyvateľov regiónu Hormozgan na juhu krajiny, ktorý Mahmúd Ahmadínedžár pred týždňom navštívil. Na videu prezident z auta zdraví svojich priaznivcov, ktorí stoja na kraji cesty. Idylické zábery však narušili rozhnevaní miestni obyvatelia. Jeden starší muž sa priblížil do tesnej blízkosti prezidenta a opakovane kričal: „Som hladný, som hladný, som hladný!“

Ahmadínedžád totálne ignoroval výkriky starého muža a ďalej si podával ruky so svojimi priaznivcami. Jeho ochranka sa o staršieho muža „postarala“ a odviedla ho mimo dosahu prezidenta.

Hluk a chaos sa však neskončil a po pár metroch sa pred autom zjavila mladá žena, ktorá neváhala a vyskočila rovno na kapotu auta vezúceho prezidenta Ahmadínedžáda. Ochranka sa ju snažila odtlačiť z auta a ťahala ju za nohy. Túto surrealistickú scénu mladá žena ustála a podarilo sa jej dostať až k prezidentovi a niekoľko sekúnd s ním hovoriť. Podľa záberov i očitých svedkov pred prezidentom plakala a sťažovala sa na svoju ťažkú situáciu.

Zverejnené video už nezachytáva, ako sa celý chaos pred prezidentom Ahmadínedžádom skončil. Isté však je, že sankcie proti Iránu tvrdo zasiahli jeho obyvateľov. Krajinu dusí obrovská inflácia a slabnúca mena. Podľa iránsko-americkej akademičky Haleh Esfandiariovej sú posledné sankcie vyčerpávajúce nielen pre nemajetných obyvateľov Iránu, ale aj pre strednú triedu. „Ľudia menej nakupujú, pretože ceny išli hore,“ povedala. „To má dopad na obchodníkov. Je to krutý cyklus,“ tvrdí.

40 debata chyba