Brevik žiada popravu, alebo slobodu, hrozia podľa neho ďalšie útoky

Nórsky atentátnik Anders Behring Breivik označil na súde za jediný spravodlivý rozsudok v jeho prípade popravu, alebo oslobodenie. Tiež vyhlásil, že v Nórsku pôsobia ďalšie dve protiislamské bunky, ktoré môžu kedykoľvek zaútočiť. Sám vraj podstúpil výcvik na výrobu trhavín v Libérii, kde sa údajne stretol s niekoľkými stovkami európskych nacionalistov.

18.04.2012 12:58 , aktualizované: 17:30
Breivik Foto:
Nórsky atentátnik Anders Breivik vypovedá na súde.
debata (21)

Vo väzení ho zavalila pošta, chce odtiaľ riadiť sieť militantov

Atentátnik, ktorého súdia za útoky v Osle a okolí, si z väzenia aktívne dopisuje so svojimi stúpencami z domova i zo zahraničia. Tvrdí, že je v kontakte s priaznivcami z viac ako 20 krajín sveta. V aprílovej psychiatrickej správe sa píše, že ide o stovky listov denne. Informoval o tom nórsky denník Aftenposten.

Polícia začiatkom januára zrušila zákaz návštev a pošty pre Breivika a odvtedy je tento pravicový extrémista doslova zavalený listami od Nórov, Švédov, Dánov, Nemcov, Rusov, Britov, Francúzov a ďalších prívržencov. Breivik uviedol, že sa snaží odpovedať na maximum listov, ale objem je väčší, ako zvláda vybavovať.

V rozhovore so súdnym psychiatrom Agnarom Aspaasom atentátnik vyhlásil, že v budúcnosti má v pláne z väzenia riadiť sieť militantných nacionalistov. Každodenný príval listov pre Breivika potvrdzuje aj Knut Bjarkeid, riaditeľ väznice Ila, kde je Breivik zadržiavaný.

Psychiater Terje Törrissen v správe, ktorá Breivika označila za svojprávneho a trestne zodpovedného, spresnil, že „sú to listy jednoznačnej podpory od ľudí s rovnakým politickým názorom. Píšu mu politickí sprisahanci. A niektorí z nich vyhlasujú, že sa ním nechali inšpirovať a stali sa v dôsledku jeho činov radikálnejší“.

Jedným z podporovateľov Breivika je aj 23-ročný Američan, ktorý údajne sníva o stretnutí s ním. "To, čo Breivik urobil na ostrove Utöya, svedčí o tom, že je racionálny nacionalista, ktorý chce chrániť svoj ľud pred islamom, multikulturalizmom a marxizmom, píše podľa denníka Verdens Gang spomínaný americký študent z katolíckej univerzity v štáte Massachusetts.

Proces s Breivikom vyvoláva emócie na sociálnych sieťach

Proces s Breivikom, ktorý pokračuje tretí deň, vzbudzuje silné emócie aj na internetových sociálnych sieťach. Na Facebooku sa vyjadruje nielen množstvo odporcov tohto pravicového extrémistu, ale aj stovky jeho stúpencov.

Facebookovú stránku „I HATE Anders B Breivik“ (Nenávidím Andersa B. Breivika) ohodnotilo pomocou funkcie To sa mi páči (Like) 2067 užívateľov, stránku „Fuck You Anders Behring Breivik“ označilo zdvihnutým palcom už 3275 ľudí, napísala agentúra DPA.

Existuje už však aj stránka „Free Breivik“ (Slobodu pre Breivika), ktorá „sa páči“ 406 podporcom útočníka. Na tejto stránke je veľavravná fotografia Breivika s predpaženou pravicou zaťatou v päsť. Týmto vlastným extrémistickým pozdravom sa prezentuje každý deň pri príchode na súd.

V sekcii fotografie sú potom na spomínanej stránke fotokoláže, ktoré vraha znázorňujú ako superhrdinu či so svätožiarou. Autor stránky, ktorá bola vytvorená až v utorok, stránku popisuje ako diskusnú platformu, ktorá nepodporuje Breivikove činy, ale jeho posolstvo.

Breivik tvrdí, že podstúpil výcvik v Libérii

Breivik v stredu na súde tvrdil, že v roku 2002 podstúpil výcvik v Libérii, kde sa naučil vyrábať výbušniny. Údajne sa tam stretol s niekoľkými stovkami európskych nacionalistov, vrátane Srba hľadaného pre vojnové zločiny. Mená údajných účastníkov „revolučného výcviku“ Breivik odmietol uviesť v obave, že budú zatknutí, informoval server denníka The Guardian.

Tretí deň procesu sa sústreďuje predovšetkým na atentátníkove tvrdenie, že je súčasťou väčšieho európskeho protikomunistického a protiislamského hnutia. Vyšetrovatelia ale považujú toto Breivikovo vyhlásenie za výmysel.

Breivik aj svoje stredajšie vystúpenie pred súdom začal pozdravom pripomínajúcim nacistické hajlovanie: predpaženú pravicu zaťatú v päsť. Podľa novinárov sledujúcich proces však v stredu a­tentátnik pôsobí dojmom, že mu je súd nepríjemný. Obvinil vyšetrovateľa, že sa ho snaží zosmiešniť, a odmieta odpovedať na mnoho otázok.

Breivik v pondelok priznal, že vlani 22. júla zabil 77 ľudí, za vinného sa však nepovažuje. Tvrdí, že konal v sebaobrane, keď chcel ochrániť Nórsko pred prílivom moslimov.

Proces s atentátnikom by mal trvať asi desať týždňov. Breivikovi hrozí 21 rokov väzenia, ale tento trest je možné opakovane predlžovať až na doživotie.

21 debata chyba