Brusel ženie Budapešť pre sporné zákony pred súd

Európska komisia sa v stredu rozhodla pohnať Maďarsko pred Súdny dvoru Európskej únie kvôli kontroverznej justičnej reforme a zákonu o úradu na ochranu dát.

25.04.2012 14:39
Viktor Orbán, José Manuel Barroso Foto:
Maďarský premiér Viktor Orbán a predseda Európskej komisie José Manuel Barroso.
debata (3)

Naopak so zreteľom na pokrok v tretej spornej oblasti – nezávislosti maďarskej centrálnej banky – je komisia pripravená odblokovať rokovania s Medzinárodným menovým fondom (MMF) o preventívnej pôžičke pre Maďarsko, o ktorú sa Budapešť usiluje.

Európska komisia pred časom začala právne kroky proti Budapešti kvôli obave z porušenia únijného práva v troch oblastiach. Išlo o ústavné zákony týkajúce sa nezávislosti úradu na ochranu dát, nezávislosti maďarskej centrálnej banky a zmeny veku povinného odchodu do dôchodku sudcov a ďalších predstaviteľov justície.

Vo zvyšných dvoch veciach má Brusel stále výhrady, ktoré mieni predložiť Európskemu súdnemu dvoru v Luxemburgu. Ten by mal rozhodnúť, či maďarský postup je v rozpore s únijným právom, ako sa komisia domnieva, alebo nie. V prípade reformy justície navyše EK vyzvala Maďarsko, aby s jej vykonávaním počkali na rozhodnutie tribunálu.

V prípade úradu pre ochranu dát Bruselu vadí predčasné ukončenie mandátu šéfa tejto inštitúcie, ktoré súvisia so sporným zákonom. V reforme justície sa hlavné otázky Bruselu týkajú napríklad toho, že vek odchodu do dôchodku u sudcov, notárov a žalobcov na jej základe klesol zo 70 na 62 rokov. To by viedlo k tomu, že len tento rok do dôchodku odíde 236 sudcov, teda zhruba desať percent všetkých sudcov.

3 debata chyba