'Sark skončil', skandovali priaznivci Hollanda. Čakali na to desať rokov

Na parížskom námestí Bastily oslavovali v noci desaťtisíce stúpencov francúzskej ľavice víťazstvo svojho kandidáta Françoise Hollanda v prezidentských voľbách. Ich nadšenie vyvrcholilo, keď Hollande o jednej hodine ráno vystúpil na pódium a povedal, že nedeľňajšie voľby sú "začiatkom hnutia, ktoré sa dvíha v celej Európe".

07.05.2012 09:26
Hoilland, oslavy Foto:
Priaznivci Hollanda bujaro oslavovali na parížskom námestí Bastily.
debata (3)

Námestie Bastily je pre francúzsku ľavicu symbolicky významným miestom. Počas Francúzskej revolúcie tu padlo známe väzenia a v roku 1981 tu prepukli spontánne oslavy po zvolení Françoisa Mitterranda, prvého socialistického prezidenta francúzskej piatej republiky a Hollandovho mentora.

„Ste viac, než ľudia, ktorí chcú zmenu. Ste už hnutím, ktoré sa dvíha v celej Európe a možno vo svete a ktoré presadzuje naše hodnoty, naše ašpirácie a naše požiadavky na zmenu. Ďakujem, ďakujem, ďakujem,“ povedal nadšeným zástupom.

Jeho stúpenci so skandovaním „Sark skončil“ vyliezli aj na pomník uprostred námestia i na schody známej opery. Sark je bežne používaná Sarkozyho prezývka. Nad hlavami pestrofarebného davu viali francúzske, európske a odborárske vlajky.

Mitterrand bol prvým i posledným socialistickým prezidentom, ktorého v roku 1995 vystriedal Jacques Chirac. Za Chiraca mali socialisti naposledy svojho premiéra – do roku 2002 ním bol Lionel Jospin. „Čakal som na tento okamih desať rokov,“ povedal 31-ročný Aziz.

„Nezažil som skoro nič iné ako pravicu. Neviem, či sa veľa zmení, ale bude viac tolerancie, menej osočovania, spoločnosť bude pokojnejšia,“ povedal 27-ročný Julien Auffret.

„Som taká šťastná,“ vyhlásila 60-ročná Ghylaine Lambrechtová. „Museli sme Sarka vydržať desať rokov,“ povedala v narážke na päť rokov Sarkzoyho prezidentovania a predchádzajúcich päť rokov, keď bol ministrom vnútra." V posledných rokoch len bohatí bohatli. Teraz ale nech žije Francúzsko, otvorené a demokratické Francúzsko!"

„Je to magické!“ radovala sa 19-ročná Violaine Chenaisová. „Myslím, že François Hollande nie je dokonalý, ale je jasné, že Francúzsko si myslí, že je načase dať šancu ľavici. Znamená to naozaj pre Francúzsko nádej.“

„Neviem, či sa bude Hollandovi dariť v ekonomike lepšie, ako Sarkozymu. Ale chcem prezidenta, ktorý pozná hodnoty spravodlivosti a pospolitosti,“ povedala 27-ročná učiteľka Maxime Vissaková.

Na javisku na námestí Bastily sa striedali nielen politici, ale aj herci a hudobníci, napríklad Michel Piccoli alebo bývalý slávny tenista a úspešný spevák Yannick Noah.

Hollandovi voliči sa zhromažďovali aj na iných miestach vo Francúzsku. Boli v Tulle, ktorý je Hollandovým volebným okrskom, alebo v Rennes v Normandii, kde dav skandoval futbalové „Vyhrali sme“ a ozvalo sa aj niekoľko výkrikov „vypadni, blbečku“ – v narážke na známy výrok Nicolasa Sarkozyho na účet jedného z návštevníkov poľnohospodárskeho veľtrhu v Paríži, ktorý nechcel pred pár rokmi prezidentovi podať ruku.

Na zhromaždení Sarkozyho priaznivcov v Paríži po vyhlásení výsledkov prestali viať vlajky a zavládla skľúčená atmosféra. „Sme sklamaní. Sme smutní. Sarkozy urobil za päť rokov niektoré významné reformy,“ povedal 26-ročný Pierre Aujay.

Ďalší neboli spokojní s tým, že charizmatického a výrečného Sarkozyho nahradí podľa nich nudný a nevýrazný politik. „Sarkozy má svoje klady a zápory, ale vie aspoň zaujať,“ povedala 62-ročná Anna Rosettiová. „S Hollandom bude všetko vlažné.“

3 debata chyba