Britská pravicová tlač obviňuje Hollanda zo šírenia ilúzií

Britská pravicová tlač obvinila nového francúzskeho prezidenta Françoisa Hollanda, že šíri ilúzie, keď odmieta politiku zameranú na tvrdé úsporné opatrenia. Denníky varujú, že neexistuje bezbolestné riešenie ekonomickej krízy.

08.05.2012 13:07
François Hollande Foto:
François Hollande.
debata (74)

„Hollande nie je skúpy na ilúzie. Tou hlavnou je to, že proti ekonomickému oslabeniu Francúzska sa dá bojovať zvýšenou úlohou štátu a že krízu v eurozóne možno zmierniť novým prerokovaním zmluvy o rozpočtovej disciplíne, ktorú podporili Nicolas Sarkozy a Angela Merkelová,“ napísal denník The Times.

Podľa tohto prestížneho konzervatívneho média bude pre Hollanda ťažké riešiť ekonomické problémy Francúzska a pomáhať Európskej únii prekonať najvážnejšiu finančnú krízu v jej histórii. „Francúzsko môže získať späť svoju konkurencieschop­nosť, len ak zníži výdavky. To je odkaz, pred ktorým sa Hollande nebude môcť schovať,“ tvrdí The Times.

„Víkendové voľby vo Francúzsku a v Grécku ukazujú, že sa v Európe teraz usadzuje zákerný mýtus … Miesto obetavosti silnie akási ľudová viera, že existuje čarovné a bezbolestné východisko z krízy … Európa zavrhuje úsporné kroky, ale bezbolestné riešenie neexistuje,“ je presvedčený denník The Daily Telegraph.

Nový francúzsky prezident vďaka svojej terajšej obľúbenosti v krajine bude mať možno dosť sily presadiť svoju politiku, ale nakoniec mu aj tak nezostane nič iné, než pristúpiť k bolestným škrtom, súdi The Financial Times.

Naopak ľavicovo orientovaný britský denník The Guardian je presvedčený, že „príchod pragmatického a proeurópskeho socialistu by mohol byť poslednou nádejou na záchranu eura a európskeho projektu pred neoliberálnou dogmou, ktorá by ich pochovala“.

Hollande presadzuje, aby sa popri niektorých nevyhnutných úsporných opatreniach presadzovali podmienky pre hospodársky rast a zamestnanosť. Mnoho krajín to vidí podobne, ale predovšetkým Berlín je zástancom oživenia rastu pomocou štrukturálnych reforiem v jednotlivých krajinách a odmieta Hollandov návrh, aby sa tak dialo v rámci rozpočtovej zmluvy EÚ formou jej doplnenia o investovanie do veľkých európskych projektov.

74 debata chyba