Orbán chce, aby rodiny mali viac detí, za to by mali dostať vyššie penzie

Maďarská pravicová vláda chce zastaviť prepad pôrodnosti vďaka vidine citeľne vyšších dôchodkov pre rodičov, ktorí budú mať viac ako dve deti. Vyplýva to z vládnej stratégie, ktorú však ostro kritizuje opozícia, výhrady majú aj odborníci. Podľa niektorých výpočtov by penzia rodičov veľkých rodín mohli byť až dvojnásobná oproti bezdetným, ktorí pracovali v rovnakom zamestnaní.

21.05.2012 16:11
rodina, dieťa, dávky, sociálne, sociálny,... Foto:
lustračné foto
debata

Nový systém odmeňovania otcov a matiek s viacpočetným potomstvom by sa mal vo výške dôchodkov odraziť až v roku 2032, takže sa nevzťahuje na súčasnú staršiu generáciu. Z návrhu vyplýva, že by si vďaka bonusom oproti dnešku polepšili najmä rodiny s tromi a viac deťmi, naopak rodičia jedináčikov či bezdetní jedinci by si výrazne pohoršili. Opozícia model kritizuje, vláda Viktora Orbána ale disponuje väčšinou v parlamente a tak by pre ňu nemal byť problém akékoľvek nové nariadenie presadiť.

Csaba Molnár, podpredseda ľavicovej Demokratickej koalície, napríklad namieta, že nový systém potrestá ľudí bez väčšieho počtu detí a z budúcej mesačnej penzie im ukroja desaťtisíce forintov (tisíce korún). Navyše podľa neho nie je správne miešať prorodinnou politiku s tou dôchodkovou.

Nápad na zvýšenie pôrodnosti vďaka vidine štedrejšej penzie sa nepáči ani socialistom, ktorí ho označili za „smiešny“. Za absurdné označil nápad v denníku Népszava aj odborník na túto oblasť András Simonovits, podľa ktorého by malo byť hlavnou funkciou dôchodkového systému poistenie a nie stimuly pre rodiny.

Maďarsko, podobne ako mnohé ďalšie európske krajiny, trpí nízkou pôrodnosťou, ktorá sa odráža v bilancii dôchodkového účtu, pretože stále ubúda ľudí v produktívnom veku a pribúda dôchodcov. Počet obyvateľov Maďarska sa od roku 1981 znížil o 737-tisíc a v roku 2011 už v krajine žilo menej ako desať miliónov obyvateľov.

debata chyba