Sudetskí Nemci kritizujú Klausa

Predseda Sudetonemeckého krajanského združenia Franz Panny dnes kritizoval údajné nepriateľstvo českého prezidenta Václava Klausa voči Nemecku a Európe.

27.05.2012 18:36
Václav Klaus Foto:
Český prezident Václav Klaus
debata (3)

Prial by si, aby na Pražskom hrade panoval rozum, realizmus a ochota k porozumeniu. Pany to vyhlásil na úvod záverečného dňa 63. sudetonemeckého zjazdu v Norimbergu.

K Panymu sa pridal aj najvyšší predstaviteľ sudetských Nemcov Bernd Posselt, ktorý s ohľadom na Klausov odchod z úradu v budúcom roku zaželal českému prezidentovi pokojný dôchodok.

Vyjadril presvedčenie, že Klausovým nástupcom bude proeurópsky politík, ktorému už teraz ponúkol dialóg so sudetskými Nemcami. Ich tohtoročný zraz zakončil prejavom bavorský premiér Horst Seehofer, ktorý pozval českého premiéra Petra Nečasa ešte tento rok na návštevu Bavorska.

„Vlani sme kritizovali, ako je český prezident nepriateľsky orientovaný voči Nemecku a Európe. Je tragické, že tieto slová platia bezo zvyšku i dnes, o dvanásť mesiacov neskôr,“ uviedol Panny. Povzdychol si tiež nad pokračujúcou neochotou českej vlády nadviazať priamy dialóg so sudetonemeckým združením.

„Ak by som si mohol namaľovať svet podľa svojich predstáv, čo najskôr by som samozrejme nasťahoval na Hradčany rozum, realizmus a ochotu k porozumeniu,“ poznamenal Panny, ktorý je druhým najvyššie postaveným predstaviteľom sudetských Nemcov.

Jeho nadriadený Posselt za veľkého aplauzu niekoľkých tisíc poslucháčov v hale norimberského výstaviska pripomenul, že tohtoročné sudetonemecké dni sú posledné, keď je súčasný český prezident vo funkcii. „Myslím, že hovorím menom vás všetkých, keď pánovi Klausovi poprajem pekný a predovšetkým pokojný dôchodok,“ odkázal Posselt na Hrad.

Europoslanec za bavorských kresťanských socialistov zdôraznil, že rozhodnutie o Klausovom nástupcovi je čisto v rukách českých občanov. „Som si istý, že to bude osobnosť, ktorej budú bližšie európske veci. Každému, kto bude tento úrad vykonávať, odkazujeme: ‚My, sudetskí Nemci, sme zo srdca pripravení na dialógu a spoluprácu‘,“ odkázal Posselt budúcemu českému prezidentovi.

Klaus je rozhodným odporcom požiadaviek sudetských Nemcov na zrušenie takzvaných Benešových dekrétov, povojnových výnosov československého prezidenta Edvarda Beneša, ktorými bola okrem iného vtedajšia trojmilionová nemecká menšina zbavená v Československu občianskych a majetkových práv. V nedávnej minulosti český prezident kritizoval napríklad plán Nemecka opustiť jadrovú energiu a dlhodobo odmieta prehlbovanie európskej integrácie, ktoré naopak Berlín presadzuje.

Slovnú roztržku s Klausom vyvolali predstavitelia sudetonemeckého združenia na minuloročnom zraze v Augsburgu, kde Pany prezidenta vyzval na ospravedlnenie za príkoria spáchané Čechmi na sudetských Nemcoch. Klaus túto požiadavku v čase výročia nacistického vyhladenia Lidíc odmietol ako nemiestnu. Posselt potom jeho reakciu prirovnal k slovníku z obdobia pred rokom 1989.

Napriek výhradám voči Klausovi vyjadril Pany presvedčenie, že súčasné politické zblíženie medzi českou a bavorskou vládou z pohľadu sudetských Nemcov „spustilo neodvratne pozitívny vývoj“.

3 debata chyba