Vondra: Atentát na Heydricha bol najlepšou českou akciou 20. storočia

K 70. výročiu atentátu na ríšskeho protektora Reinharda Heydricha sa v nedeľu vyjadril aj český minister obrany Alexander Vondra, ktorý útok označil za tú "najlepšiu českú vojenskú akciu 20. storočia".

27.05.2012 21:53
Alexander Vondra Foto:
Český minister obrany Alexander Vondra
debata (48)

Samotná realizácia si podľa šéfa českého rezortu obrany vyžadovala „dokonalý plán a srdce, nielen mozog“. Ako povedal, „bol to veľmi dôležitý čin, ktorý síce priniesol aj utrpenie, no ukázal, že Česi sú schopní zakročiť proti teroru a nacistickej totalite“.

Česká metropola Praha si výročie atentátu pripomínala po celý víkend. Okrem rekonštrukcie udalostí spred siedmich desaťročí otvorili aj výstavu venovanú útoku na prominentného nacistu. Svojrázne si útok pripomenuli na Karlovom námestí, kde vyrástol koncentračný tábor. Súčasťou rozsiahleho výstavného areálu sú väzenské baraky a vysoká ohrada obohnaná ostnatým drôtom. Na vstupnej bráne do improvizovaného tábora nechýbali ani nacistické symboly – orlica, svastika či nápis Arbeit macht frei.

Slovák Jozef Gabčík a Čech Jan Kubiš sa presne pred 70 rokmi pokúsili odstrániť vysokopostaveného pohlavára, ktorého poslal vodca Adolf Hitler s úlohou potlačiť odpor okupovaného územia s názvom Protektorát Čechy a Morava. Parašutisti plánovali jedného z iniciátorov holokaustu zastreliť, no nakoniec na vozidlo, v ktorom sa viezol na pražské letisko, hodil Kubiš granát. Urobil tak po tom, ako zlyhala pripravovaná vražedná zbraň v rukách Gabčíka.

Útok z 27. mája 1942 v českej metropole však rodák z Halle prežil a zomrel až o týždeň neskôr na následky zdravotných komplikácií spôsobené utrpenými zraneniami. Heydrich zomrel vo veku 38 rokov v pražskej nemocnici. Hitlera smrť jeho obľúbenca rozzúrila a nariadil tvrdé represálie s cieľom potrestať vinníkov a pomstiť sa aj na civilnom obyvateľstve. Najvypuklejším príkladom rozpútaného teroru bolo vypálenie dedín Lidice a Ležáky.

Cieľom československej exilovej vlády bolo atentátom na Heydricha demonštrovať svoj odpor k nacistom a záujem o ich porazenie. .

48 debata chyba