Prestížnymi konskými dostihmi sa začali v Británii štvordňové oslavy

V Británii sa začali štvordňové oslavy 60. výročie nástupu na trón kráľovnej Alžbety II., a to s jej tradičnou návštevou prestížnych konských dostihov Derby v juhoanglickom Epsomu, kde je prítomných na 150-tisíc ľudí. Kvôli dĺžke osláv "diamantového" výročia jej panovania majú Briti o dva dni predĺžený víkend. Kráľovná je známou fanúšičkou dostihov a plnokrvníci z jej stajne na derby tiež pobežia.

02.06.2012 16:59
Kráľovná Alžbeta II., oslavy Foto:
Elegantná ako vždy. Kráľovná Alžbeta II. sa zdraví s prítomnými na prestížnych konských dostihoch, ktorými sa začali štvordňové oslavy.
debata (4)

V nedeľu Alžbeta II. vyrazí v sprievode manžela princa Philipa na zvlášť upravenej lodi The Spirit of Chartwelle po Temži v rámci gigantickej flotily tisícok plavidiel, ktorú vraj bude z brehov sledovať až milión divákov. Potom sa budú organizovať po celej krajine spoločné pikniky a susedské slávnosti – podľa vzoru osláv z roku 1977, kedy sa ich zúčastnili milióny ľudí.

V pondelok bude koncert pred Buckinghamským palácom, nie ktorom zahrajú Paul McCartney, Elton John, Kylie Minogue, Jessie J, Tom Jones, Cliff Richard, Ed Sheeran alebo Stevie Wonder.

V utorok bude kráľovná na bohoslužbe vďakyvzdania v londýnskej katedrále sv. Pavla a na následnej recepcii vo Westminster Hall v parlamente. Domov sa potom vráti v čele sprievodu kočiarov. Oslavy vyvrcholia, keď pozdravia davy z balkóna Buckinghamského paláca.

Osemdesiatšes­ťročná panovníč­ka je druhým „najdlhšie slúžiacim“ britským monarchom. Prekonála ju len kráľovná Viktória, ktorá vládla prevažne v 19. storočí vyše 63 rokov. Alžbeta II. už slávila v roku 1977 strieborné a v roku 2002 s ešte väčšou pompou zlaté výročie nástupu na trón. Ale oslavy diamantového jubilea Británia zažila prvýkrát a naposledy v predminulom storočí práve s kráľovnou Viktóriou v roku 1897.

„Kráľovná poskytla krajineneuveriteľnú službu. Nikdy neurobila chybný krok, je tu a vo svete veľmi populárna a rešpektovaná. Je to príležitosť, aby sa jej ľudia poďakovali,“ vzdal panovníčke hold britský premiér David Cameron.

Oslavy diamantového výročia sú pre Britániu jedným z dvoch vrcholov roka. Londýn v lete zažije olympijské hry a radnica hlavného mesta si od nich sľubuje, že vyrovnajú pokles v počte turistov, ktorý pravidelne pred olympijskými hrami usporiadateľská mesta zažívajú.

4 debata chyba