V Grécku krachuje zdravotníctvo, nemocnice končia s operáciami

Hospodárska kríza v Grécku pomaly rozkladá aj systém zdravotnej starostlivosti a zasiahla niektoré nemocnice, ktoré nemajú peniaze na nákup materiálu a nemôže vykonávať operácie. Šetria aj na jedle pre pacientov a v lekárňach musia chorí často platiť za medikamenty v hotovosti.

11.06.2012 14:41
Grécko, zdravotníctvo Foto: ,
V Grécku krachuje aj zdravotníctvo. Nemocnice nemajú peniaze na zdravotnícky materiál či stravu pre pacientov. Lekárne vydávajú lieky len za peniaze v hotovosti, od pacientov žiadajú, aby si sami vymáhali preplatenie liekov od poisťovní.
debata (56)

Najnovšie pocítili krízu pacienti najväčšej nemocnice v Solúne, kde sa pre insolventnosť prakticky nevykonávajú žiadne operácie na kardiochirurgii. Tamojší lekári totiž nemajú k dispozícii výstuže tepien, ktoré sú pri operáciách cievnej nepriechodnosti absolútne nevyhnutné. „Moji kolegovia nemôžu robiť implantácie týchto výstuží,“ povedal jeden z lekárov solúnskej nemocnice. Nemocnice na nákup výstuží nemá peniaze.

Problémy s nákupom materiálu však majú aj inde: podľa denníka Ta Nea napríklad na ostrove Chios musia chorí zo svojho vrecka platiť sadru. Nemocnice v mestách Serres a Larisa pre zmenu na pacientoch šetria, čo sa týka stravovania a kuchári už majú zakázané nakupovať drahšie suroviny ako napríklad ryby či teľacie mäso.

Už dlho sa v Grécku obchodníci so zdravotníckym materiálom poisťujú tým, že nemocnice nútia, aby za dodávky platili v hotovosti. V hotovosti musia platiť v lekárňach i poistenci najväčšej zdravotnej poisťovne EOPYY – ak nezaplatia priamo, lekárnici im lieky nedajú. Radia im pritom, aby ľudia preplatenie liekov žiadali od poisťovní sami.

Grécko sa v posledných týždňoch zmieta nielen v hospodárskej, ale aj v politickej kríze. Predčasné parlamentné voľby sa totiž skončili v máji patom, a preto sa budú už o týždeň opakovať. Ide pritom o to, či zvíťazia proeurópske strany naklonené pokračovaniu úsporných opatrení, ktoré naordinovala Európska únia, alebo ich názoroví oponenti. Podľa analytikov by víťazstvo politikov, ktorí odmietajú úspory, znamenalo odchod Grécka z eurozóny.

56 debata chyba