SYRIZA pred gréckymi voľbami sľúbila všetko

Už v pondelok sa začne nová éra. Veští to Alexis Tsipras, šéf gréckej Koalície radikálnej ľavice (SYRIZA). Strana odmieta podmienky memoranda, na základe ktorého Atény dostávajú peniaze od medzinárodných inštitúcií.

14.06.2012 12:00
Tsipras, SYRIZA, grécko Foto:
Šéf gréckej Koalície radikálnej ľavice Alexis Tsipras
debata (24)

Tsipras si však verí, že vyhrá nedeľňajšie voľby a potom zvládne veriteľov, v krajine sa naďalej bude platiť eurom a úsporné opatrenia sa stanú nepotrebnými. Gréci budú o budúcnosti svojej krajiny hlasovať už druhý raz v krátkom čase. Májové voľby priniesli patovú situáciu. Vyhrala ich konzervatívna Nová demokracia, na druhom mieste skončila SYRIZA, tretí bolo socialistický PASOK. Politici sa však nedohodli na vytvorení vlády.

Udržím Grécko v eurozóne a obnovím rast. Tak znie titulok článku, ktorý Tsipras napísal pre prestížny denník Financial Times. „SYRIZA je jediné politické hnutie v Grécku, ktoré dokáže priniesť ekonomickú, sociálnu a politickú stabilitu pre našu krajinu,“ uviedol jeden z najpopulárnejších gréckych politikov.

„Ľudia majú radi klamstvá a ľahké riešenia,“ komentoval pre Pravdu politiku radikálnej ľavice Pavlos Efthymiou, politológ z Cambridgeskej univerzity. „Tsipras sľubuje oboje, je mladý, je čistou tvárou oproti Venizelosovi a Samarasovi,“ hovorí expert na Grécko.

Evangelos Venizelos vedie PASOK a Antonis Samaras Novú demokraciu. Tieto dve strany striedavo vládli v Grécku niekoľko desaťročí. A Tsipras umne využíva nespokojnosť ľudí s ťažkou ekonomickou situáciou a politickými subjektmi, ktoré priviedli krajinu na pokraj krachu.

„Pevne verím, že od obyvateľov Grécka dostaneme jasný demokratický mandát. S ním sa okamžite sústredíme na skoncovanie s korupčným a neefektívnym politickým a regulačným systémom, ktorý pustošil našu ekonomiku počas uplynulých dekád,“ napísal Tsipras vo Financial Times.

Tsipras je šéfom Koalície radikálnej ľavice od roku 2008. Mal len 33 rokov, keď sa dostal na jej čelo. SYRIZA v roku 2004 získala vo voľbách v roku 2009 iba 4,6 percenta hlasov. Teraz v máji to už bolo 16,78 percenta. A podľa niektorých prieskumov má v nedeľu naozaj šancu hlasovanie aj vyhrať.

„Je to demagóg,“ myslí si o šéfovi radikálnej ľavice analytička Anna Visvizi z Gréckej americkej vysokej školy v Aténach. „Rétorika Tsiprasa je veľmi atraktívna pre mladých ľudí, ktorí nevedia, ako funguje ekonomika, čo to znamená, keď sa štát k niečomu zaviaže zahraničným partnerom a nechápu, o čom je európska integrácia,“ povedal pre Pravdu Visvizi.

Samotný Tsipras však odmieta, že by bol protieurópsky. „Aby o tom neboli nijaké pochybnosti. Moje hnutie SYRIZA sa zaväzuje k udržaniu Grécka v eurozóne,“ napísal pre Financial Times. Tsipras stále opakuje, že Brusel by aj tak Aténam členstvo v klube krajín, ktoré platia eurom, neškrtol.

„Požiar by sa nedal zvládnuť. Neobmedzil by sa len na Grécko a juhoeurópske krajiny. Znamenalo by to rozpad eurozóny, a to nie je v nikoho záujme,“ citovali Tsiprasa grécke noviny Kathimerini.

„Tsipras jedno hovorí zahraničnému, iné domácemu publiku. Na cudzinu sa snaží zapôsobiť, že je proeurópsky. Chce si tak vytvoriť dobrý imidž a získava podporu radikálnej ľavice v Európe,“ vysvetľuje Visvizi. „Doma spomína zrušenie memoranda. Uviedol, že to bude prvý zákon, ktorý schváli. Tsiprasa nezaujíma, či bude Grécko v eurozóne, alebo nie. V prvom rade chce byť premiérom,“ myslí si odborníčka na grécku politiku.

Podľa denníka Kathimerini Tsipras v utorok vyhlásil, že v súvislosti so záväzkami zahraničným veriteľom nezvažuje jednostrannú akciu. Chce vraj s nimi rokovať. Ak by však diskusia nikam neviedla, má Tsipras údajne aj variant B.

„Jeho plán je, že môže urobiť čokoľvek a Európa bude aj tak platiť,“ povedal o Tsiprasovi Efthymiou. „V SYRIZ-e sú politici, ktorí odmietajú euro, akceptovali však plán lídra, ktorý chce zostať v eurozóne. Ak by však aj chcel Tsipras skončiť s eurom, muselo by o tom byť referendum. A v ňom by štyri pätiny Grékov povedali áno spoločnej mene. SYRIZA nedokáže splniť nič. Ani by krajinu nevedela dostať z eurozóny. Jej bublina praskne rovnako rýchlo, ako sa vytvorila,“ predpovedá politológ.

24 debata chyba