V Chorvátsku havaroval český autobus, počet obetí stúpol na osem

Osem ľudí zomrelo skoro ráno pri nehode českého autobusu na chorvátskej diaľnici A1 neďaleko Jadranského pobrežia. Médiá najskôr informovali o siedmich mŕtvych, chorvátski záchranári však pri vyslobodzovaní tiel z trosiek autobusu našli ôsmu obeť. Český konzul v Splite Pavel Bednář informoval, že troch ťažko zranených previezol vrtuľník do Záhrebu. Autobus patril cestovnej kancelárii z Brna Atlas Adria.

23.06.2012 08:29 , aktualizované: 11:17
havária českého autobusu v Chorvátsku Foto:
Osem ľudí prišlo o život pri havárii českého autobusu na diaľnici zo Záhrebu do Splitu v strednom Chorvátsku.
debata (19)

V autobuse bolo 51 ľudí, všetkých zranených previezli do nemocnice v neďalekom Gospiči. „Do nemocnice previezli všetkých, aby sa zistil ich stav,“ vysvetlil konzul Bednář. Časť ľudí je podľa neho v takom stave, že môžu pokračovať v ceste. Turisti vraj mali namierené na dovolenku na Makarskú riviéru.

„Všetci ľudia z nášho konzulátu sú na mieste či v nemocniciach. Bohužiaľ nepoznáme mená zranených a obetí, takže prosíme príbuzných cestujúcich, aby sa obrátili na cestovnú kanceláriu. Tá má ako jediná menný zoznam cestujúcich,“ uviedol Karel Šrol z ministerstva zahraničných vecí.

„Panika, krv a strach, to je jediné, čo si z celej nehody pamätám,“ povedal jeden z cestujúcich portálu chorvátskeho denníka Jutarnji list.

Riaditeľ brnianskej cestovnej kancelárie Martin Vašulín povedal, že pre ďalšiu skupinu klientov, ktorú mal tento autobus v priebehu dňa odviezť naspäť z pobrežia späť do Česka, firma zaistila náhradný odvoz. V kancelárii je podľa neho celý štáb ľudí so zoznamami cestujúcich a zmluvami. Presné informácie o menách obetí a zranených však údajne zatiaľ cestovná kancelária nemá, čaká na informácie českého konzulátu v Chorvátsku.

Český autobus havaroval len 15 km od miesta, kde zahynulo v roku 2008 14 slovenských turistov

Autobus približne o štvrtej hodine ráno zišiel z chorvátskej diaľnice A1 pri tuneli Krpani, ktorý sa nachádza asi 230 kilometrov južne od Záhrebu a len niekoľko desiatok kilometrov od pobrežia.

Podľa pracovníkov správy chorvátskych diaľnic zrejme existuje aj záznam nehody, pretože autobus najskôr narazil do stĺpu, na ktorom je namontovaná videokamera sledujúca premávku. Uviedli tiež, že na diaľnici neboli žiadne brzdné stopy, z čoho usudzujú, že vodič za volantom zaspal. Vodič podľa portálu nehodu prežil, napísal portál Večernji list. Autobus pri havárii narazil do zvodidiel a prevrátil sa.

Kľúčová dopravná tepna, ktorú využívajú turisti mieriacu na dovolenku k Jadranu, je uzatvorená.

Len asi pätnásť kilometrov od miesta, kde havaroval český autobus, v septembri 2008 zomrelo štrnásť slovenských turistov a 30 sa zranilo po tom, čo autobus z Košíc narazil do mostného piliera na diaľnici. Išlo o jednu z najtragickejších nehôd Slovákov v zahraničí.

Slovenské ministerstvo zahraničných vecí nemá informácie o tom, že by v českom autobuse boli aj Slováci. „Podľa informácií, ktoré mám k dispozícii, v autobuse neboli slovenskí občania,“ uviedol hovorca rezortu Boris Gandel. Dodal, že ministerstvo je v spojení s českou stranou.

19 debata chyba