Americký súd odmietol Demjanjukovi posmrtne vrátiť občianstvo

Súd v americkom meste Cleveland vo štvrtok odmietol žiadosť o prinavrátenie občianstva zosnulému vojnového zločincovi Johnovi Demjanjukovi. Podľa súdu v štáte Ohio odsúdený zločinec, ktorý desaťročia žil a pracoval v USA, nemôže občianstvo nadobudnúť posmrtne.

29.06.2012 07:49
debata (2)

Podľa jeho právnych zástupcov však americká vláda neposkytla potenciálne dôležité dokumenty, ktoré mohli vrhnúť priaznivejšie svetlo na predostretú žiadosť o vrátenie občianstva. Toho Demjanjuka zbavili v roku 2002 a ten tak zomrel ako osoba bez štátnej príslušnosti.

Demjanjuk zomrel v marci v opatrovateľskom ústave v nemeckej spolkovej krajine Bavorsko. Deväťdesiatje­denročný zločinec podľahol komplikáciám spojeným s jeho celkovým zlým zdravotným stavom. V roku 2011 ho uznali vinným a mníchovský súd ho odsúdil na päť rokov väzenia.

Demjanjuk, ktorého v roku 2009 deportovali zo Spojených štátov do Nemecka, bol podľa verdiktu spoluzodpovedný za smrť vyše 28-tisíc ľudí v nacistickom vyhladzovacom tábore na okraji poľského mesta Sobibór a hrozilo mu doživotie. Jeho právnici sa však voči rozsudku odvolali a pre jeho vysoký vek ho nakoniec prepustili.

2 debata chyba