Stred a juh Európy sužujú tropické horúčavy, nevydýchnu si ani Slováci

Tropický víkend zažíva stredná aj južná Európa. V Taliansku a v Chorvátsku meteorológovia predpovedajú miestami až 40 stupňov Celzia, v Maďarsku, v Rumunsku či v Bulharsku nie sú horúčavy príliš miernejšie. Úľavu neposkytujú ani tropické noci, keď ortuť teplomeru neklesá pod dvadsať stupňov. Časti Veľkej Británie zas zápasia so záplavami. Búrky tiež zasiahli Nemecko.

30.06.2012 20:00 , aktualizované: 01.07.2012 11:39
teplo, leto, Európa, horúčava Foto: ,
Muž skáče do bazéna na kúpalisku v nemeckom meste Erfurt.
debata (10)

Od horúčav si zatiaľ neoddýchnu ani Slováci. Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) dokonca vydal na nedeľu výstrahu 2. stupňa pred vysokými teplotami, ktoré by sa mohli vyšplhať až na 39 stupňov Celzia. Platí od obeda do večera pre celé západné Slovensko a veľkú časť stredného. Pre ostatné územie vyhlásil SHMÚ výstrahu 1. stupňa s o­čakávanými teplotami do 34 stupňov. 

Taliansko sužujú horúčavy už dlho. Terajšie počasie, keď sa teploty cez deň šplhajú k štyridsiatim a v noci neklesajú pod dvadsať stupňov, má pritom podľa meteorológov trvať ešte niekoľko dní.

Ľudia v bazéne na kúpalisku vo Viedni. Foto: Reuters
leto, teplo Ľudia v bazéne na kúpalisku vo Viedni.

V Chorvátsku je to podobné. Na pobreží Jadranského mora už ráno o 07:00 namerali 28 stupňov. V najbližších dňoch majú teploty stúpať k 38 stupňom a miestami až ku štyridsiatke.

V Maďarsku majú maximálne teploty dosahovať 39 stupňov v tieni. Maďarské železnice preto cestujúcim na staniciach poskytujú zdarma minerálnu vodu a vo zvýšenej miere kontrolujú koľaje. V Rumunsku hlásia meteorológovia až 37 stupňov, v Bulharsku až 35 stupňov. More v bulharských letoviskách malo v sobotu teplotu 27 stupňov.

Časti Anglicka zasiahli povodne. Muž sa takto... Foto: SITA, AP
teplo, leto, horúčava, Európa Časti Anglicka zasiahli povodne. Muž sa takto na bicykli brodí ulicami Hebburnu.

V Rakúsku zaznamenali pri Neziderskom jazere rekordnú teplotu pre júnový deň: 37,4 stupňa. Druhú najvyššiu júnovú teplotu v Rakúsku namerali tiež v sobotu: v dolnorakúskej obci Bad Deutsch-Altenburg neďaleko hraníc so Slovenskom namerali 37,3 stupňa.

Naopak v severnej časti Anglicka, v Severnom Írsku a Škótsku obyvateľov zamestnávalo počas dňa upratovanie po povodniach. Väčšina domácností už opäť mala elektrický prúd, niektoré železničné trate sú však po búrkach naďalej uzavreté.

Na Slovensku padlo v sobotu desať teplotných rekordov

Na Slovensku padlo počas posledného júnového dňa desať teplotných rekordov. Najvyššiu teplotu meteorológovia zaznamenali na stanici v Kuchyni pri Malackách, kde teplota dosiahla 36,1 stupňa Celzia a prekonal sa tak rekord z roku 1990. Rovných 36 stupňov bolo na bratislavskom letisku, prelomil sa tak rekord z roku 1950.

Vyše 60-ročné rekordy padli okrem bratislavského letiska aj v Hurbanove (35,8 stupňa Celzia) a na bratislavskej Kolibe (35,3 stupňa Celzia). Historické maximá z roku 1990 sa prepisovali v Nitre (35,4 stupňa Celzia) a v Piešťanoch (34,7 stupňa Celzia).

Osemročné rekordy padli na lučeneckom letisku (34,6 stupňa Celzia), ako aj v Prievidzi (34,3 stupňa Celzia) a na Sliači (33,5 stupňa Celzia). Na letisku v Žiline bolo pokorené maximum z roku 2003, keďže teplota sa tam vyšplhala na 33,2 stupňa Celzia.
(TASR)

Postarší muž sa v Madride chráni pred slnkom... Foto: SITA, AP
teplo, leto, horúčava, Postarší muž sa v Madride chráni pred slnkom novinami. Teploty tam dosiahli 38 stupňov Celzia.
Rybár vyšiel počas horúcej soboty na jazero... Foto: SITA, AP
teplo, leto, Európa, horúčava Rybár vyšiel počas horúcej soboty na jazero Lungerersee vo Švajčiarsku.
Ľudia si užívajú horúci slnečný deň na pláži v... Foto: SITA, AP
teplo, leto, horúčava, Ľudia si užívajú horúci slnečný deň na pláži v Barcelone.
V Európe je chladnejšie snáď len na horách. Na... Foto: SITA, AP
teplo, leto, horúčava, Európa V Európe je chladnejšie snáď len na horách. Na fotografii sadá hmla v švajčiarskom priesmyku Julier Pass.
Muž skáče do bazéna na kúpalisku v nemeckom...
Horúčavy vyhnali obyvateľov nemeckého Erfurtu...
+15Rybár vyšiel počas horúcej soboty na jazero...
10 debata chyba