Berlusconi je späť. Kritizuje Nemecko, zato má vrelý vzťah s Putinom

Predsavzatie talianskeho expremiéra Silvia Berlusconiho, že odchádza z politiky, dlho nevydržalo. Najnovšie sa pasuje za jediného záchrancu jeho domovskej strany Popolo della Liberta (PdL), ktorej oficiálne šéfuje Angelino Alfano a ktorej v posledných prieskumoch rapídne klesá popularita. Prvý krok, čo Berlusconi plánuje urobiť, je vrátiť strane pôvodný názov na Forza Italia. Tiež sa chce postarať o svoju vizáž a schudnúť osem kilogramov.

16.07.2012 09:04
Silvio Berlusconi Foto: ,
Taliansky expremiér Silvio Berlusconi
debata (9)

Pondelkové vydanie talianskeho denníka Corriere della Sera si všíma rozhovor, ktorý Berlusconi poskytol nemeckéhomu denníku Bild. V ňom kritizuje nemeckú kancelárku Angelu Merkelovú a šetrenie ako spôsob, akým vyriešiť súčasnú krízu v eurozóne. „Želáme si európskejši­e Nemecko a nie nemeckejši­u Európu,“ kritizoval Berlusconi „politiku šetrenia“ Angely Merkelovej.

„Nikdy som netvrdil, aby sme si my Taliani začali tlačiť vlastné peniaze,“ dementoval svoj výrok, ktorému sa pred časom venovali talianske médiá. „Návrat k národnej mene sa mi zdá veľmi nepravdepodobný. Treba sa však v každom prípade vyhnúť tragédii, ktorú by si nikto z nás neželal, a tou je porážka historicky významného projektu spoločnej európskej meny,“ dodal.

Berlusconi: Pomáham mieru a bezpečnosti vo svete

Berlusconi nemeckému denníku potvrdil, že sa v dohľadnej dobe stretne „so svojím starým dobrým priateľom Vladimírom Putinom“. „Máme dohodnuté súkromné stretnutie a porozprávame sa o všetkom,“ povedal. S Putinom chce prebrať aj posledné udalosti v Sýrii. „Situácia v tejto krajine je veľmi zložitá, ale nie beznádejná,“ myslí si Berlusconi. Nezabudol sa pochváliť, že je „jediným európskym lídrom, ktorý má dobré vzťahy tak so Spojenými štátmi, ako aj s Ruskom“ a toto jeho priateľstvo „napomáha mieru a bezpečnosti vo svete“.

Expremiér Berlusconi sa vyjadril aj k domácej politike. Plne rešpektuje úradnícku vládu Maria Montiho, ale, ako tvrdí, „ak dnes má Taliansko pod kontrolou svoj štátny dlh, z veľmi veľkej časti je to hlavne vďaka mojej vláde“. Premiér Berlusconi pritom rezignoval na svoju funkciu v novembri minulého roka po tom, čo mu parlament vyslovil nedôveru pre pochybnosti o finančnej solventnosti Talianska. Na jeho miesto prišiel ekonóm a univerzitný profesor Mario Monti, ktorého úlohou bolo zaviesť dôležité reformy a vyviesť Taliansko z krízy.

Expremiér minul 428 miliónov eur na advokátov

Berlusconi sa nevyhol ani množstvu súdnych procesoch, v ktorých figuruje na strane obžalovaných. Považuje sa za obeť justície, ako tomu bolo v prípade bujarých večierkov „bunga bunga“, v ktorých ho obivňujú zo sexu s neplnoletou Maročankou vystupujúcou pod menom Ruby. „Dievčatá obvinili z prostitúcie, aj keď len tancovali, ako sa tancuje na diskotékach po celom svete,“ vyhlásil. „Všetky obvinenia skončili fiaskom a bolo ich viac ako päťdesiat. Na advokátov som minul 428 miliónov eur. Neverím, že by ešte niekto iný musel čeliť takým útokom,“ dodal.

Taliansky expremiér Berlusconi pred týždňom avizoval, že bude znovu kandidovať v par­lamentných voľbách, ktoré sa budú konať na jar 2013. Rozhodol sa tak vďaka prieskumom, podľa ktorých má PdL šancu získať až 30 percent, ak sa bude uchádzať o pos­t premiéra. V prí­pade, že by sa nezaujímal o pre­miérske kreslo, strana by mala nádej získať len 18 percent. Tento prieskum však uskutočnili Berlusconiho spolupracovníci.

9 debata chyba