Csatáry posielal na smrť osobne

Muž, ktorý z Košíc posielal na smrť tisíce Židov, žije v Budapešti. Centrum Simona Wiesenthala potvrdilo, že reportéri britského bulvárneho denníka Sun naozaj objavili 97-ročného Lászlóa Csatáryho, ktorý je na zozname najhľadanejších vojnových zločincov.

17.07.2012 12:00
László Csatáry Foto:
Csatáry sa do roku 1995 ukrýval v Kanade, odkiaľ po odhalení musel utiecť.
debata (3)

„Potvrdzujem, že Lászlóa Csatáryho identifikovali v Budapešti,“ citoval agentúra AFP Efraima Zuroffa, riaditeľa centra.

Csatáry sa nemôže brániť, že len plnil rozkazy, ako to neraz robia prisluhovači totalitných režimov. „László Csatáry sa podieľal na väznení a deportácii tisícov Židov z Košíc do Osvienčimu. Bol dôstojníkom ma­ďarského okupačného režimu. Mal postavenie, v ktorom nielen dostával rozkazy, ale ich aj vydával,“ povedal pre Pravdu o Csatárym David Cesarani z Kráľovskej Hollowayovej Londýnskej univerzity. Tento britský historik sa špecializuje na dejiny holokaustu.

Vojnový zločinec Csatáry pôsobil ako veliteľ židovského geta v Košiciach, v čase, keď bolo mesto pod správou horthyovského Maďarska. Mal povesť mimoriadne krutého človeka, ktorý sa neštítil týrania bezbranných ľudí. „Bol nemilosrdný a krutý, bol pánom života a smrti. Doslova a do písmena robil všetko to, čo Nemci kázali. Mali robiť nejakú ohradu v tehelni a nedal im ani lopaty. Povedal: robte to rukami,“ spomína pre Pravdu pani Magda, ktorá prežila pobyt v košickom gete a deportácie. Svoje priezvisko zverejniť nechce, ale dodáva, že správu o tom, že zločinec si spokojne býva v Budapešti a ešte v dobrej kondícii nakupuje, sa dozvedela z Izraela.

Deportácie z Košíc sa začali 15. mája 1944, pokračovali 19. a 25. mája a boli ukončené 2. júna posledným transportom, smerujúcim do koncentračných táborov Osvienčim a Buchenwald. „Z nášho mesta a jeho okolia bolo v týchto štyroch transportoch odvlečených do táborov smrti asi 15-tisíc ľudí, z nich väčšina neprežila. Po oslobodení sa ich vrátilo s podlomeným zdravím len niekoľko sto. Dodnes v Košiciach ešte žijú 4 osoby, ktoré sa z pekla vrátili. Celkovo prešlo cez Košice z vtedajšieho Maďarska 137 vlakov smrti,“ píše sa na stránke košickej židovskej náboženskej obce.

Po vojne Csatáryho v Československu odsúdili na trest smrti v neprítomnosti. Dlhé roky sa ukrýval v Kanade. Po prezradení ušiel a vrátil sa do Maďarska. Tam ho objavili aj britskí novinári. Keď mu zazvonili pred dverami, Csatáry im otvoril v spodnej bielizni. Zodpovednosť za zločiny odmietol a buchol dverami. Internetový portál metropol.hu včera informoval, že maďarská socialistická strana očakáva od prokuratúry obvinenie Csatáryho v čo najkratšom čase. Maďarský denník Népszabadság ešte v apríli tohto roku písal, že Centrum Simona Wiesenthala zaradilo Csatáryho na zoznam najhľadanejších zločincov a že je v Maďarsku. Kým britskí novinári o presnom pobyte nacistu neinformovali, zistenia však postúpili tamojšej prokuratúre, včera popoludní už kolovala jeho presná adresa na Facebooku.

Maďarská prokuratúra uviedla, že správu preveruje a vyšetrí ju.

„Je dôležité hľadať, zatknúť a obžalovať vrahov bez ohľadu na ich vek a na to, ako dávno spáchali svoje zločiny,“ reagoval pre Pravdu na Csatáryho prípad Richard Evans, expert na dejiny nacistického Nemecka z Cambridgeskej univerzity.

„Nie je podstatný jeho vek,“ hovorí aj Cesarani. „Csatáry sa podieľal na genocíde, masových vraždách, násilnom väznení a mnohých ďalších zločinoch. Dlho unikal spravodlivosti. Za vojnové zločiny ho však odsúdili v neprítomnosti v bývalom Československu. Bol rovnako vinný vtedy, ako je teraz,“ myslí si odborník.

Cesarani však pokladá za dôležité, aby Csatáryho činy opäť zhodnotil súd. „Je jeho povinnosťou rozhodnúť o treste. A, áno, aj s prihliadnutím na vek a zdravie obžalovaného. No hoci je Csatáry starý a chorý, nerobí ho to nevinným. Hral úlohu v mašinérii, ktorá poslala na smrť veľa starých Židov. Je potrebné dať šancu spravodlivosti, hoci výsledok môže byť neistý,“ tvrdí expert.

Podľa Cesaraniho je podstatné, aby sa krajiny otvorene postavili k svojim dejinám. „Maďarsko sa nemôže skrývať pred minulosťou. Populistické pravicové strany tam nabrali na sile. Ak by maďarské úrady v Csatáryho prípade nekonali, mohlo by to vyslať signál, že je v poriadku oživovať slogany a ideológiu z čias fašistického Maďarska. To by bolo nebezpečné pre všetky menšiny v krajine i susedné štáty,“ myslí si Cesarani.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba