Burgas: Vrah mal falošný pas USA, jeho tvár zachytili kamery na letisku

Stredajší bombový útok na autobus s izraelskými turistami na letisku v bulharskom Burgase je pravdepodobne dielom samovražedného atentátnika. V stredu to vyhlásil minister vnútra Cvetan Cvetanov. Počet obetí medzitým podľa neho stúpol na osem.

19.07.2012 10:49
Autobus, Burgas, Bulharsko, atentát Foto:
Údajný atentátnik je v strede fotografie, má dlhé vlasy a šiltovku.
debata (34)

„Našli sme osobu, ktorá bola samovražedným útočníkom. Tá osoba mala falošný vodičský preukaz zo Spojených štátov,“ uviedol bulharský minister na letisku v Burgase. Predtým pritom úrady vychádzali z toho, že bomba bola umiestnená v autobuse alebo v batožine jedného z cestujúcich.

Cvetanov tiež informoval, že pravdepodobného atentátnika zachytila ​​v areáli hodinu pred výbuchom bezpečnostná kamera. Podľa serveru novinite.com išlo o muža európskeho typu s dlhými vlasmi, ktorý bol športovo oblečený. Jeho telo bolo po explózii najviac poškodené, preto sa vyšetrovatelia prikláňajú k tomu, že bol útočníkom.

Portál novinite.com uviedol, že spolu so spomenutým vodičským preukazom amerického štátu Michigan bol nájdený aj pas USA, oboje zrejme sfalšované, pretože dokumenty neboli v americkej databáze nájdené. Tiež nie je jasné, kedy a ako tento muž pricestoval do Bulharska.

Ôsmou obeťou je bulharský vodič autobusu, ktorý v nemocnici podľahol ťažkým zraneniam. V nemocnici tiež zomrela ťažko zranená Izraelčanka. Pos­ledným z mŕtvych, ktorých národnosť je nejasná, je podľa všetkého atentátnik. Podľa Cvetanova odobrali vyšetrovatelia vzorky DNA, aby sa jeho totožnosť pokúsili určiť.

Izraelský minister obrany Ehud Barak v rozhlase zo spáchania atentátu obvinil príslušníkov libanonských šiitských milícií Hizballáh, ktorí podľa neho pracovali na zákazku Iránu (viac čítajte: Irán aj Hizballáh vinu odmietajú. Izrael v tom má aj tak jasno).

Do Burgasu v noci priletel izraelský záchranný tím. Jeho hlavným cieľom bude podľa izraelského rozhlasu späť do vlasti transportovať mŕtvych a zranených. Tých je viac ako 30, časť z nich pritom utrpela ťažké poranenia. Cez 30 zranených už podľa izraelského ministerstva zahraničia odišlo na letisko, niektorí cestu absolvovali na nosidlách.

Izraelskí lekári chcú ešte preveriť stav ďalších dvoch ťažko ranených, aby zistili, či sú schopní odletu do vlasti. S prevozom Izraelčanov vypomôže aj Bulharsko, ktoré poskytlo vládny špeciál asi stovke turistov z tejto blízkovýchodnej krajiny, ktorí neutrpeli žiadne zranenia, ale kvôli udalostiam sa chcú vrátiť domov.

Letisko v Burgase zostáva uzavreté, lety sú presmerované do čiernomorského letoviska Varna.

34 debata chyba