Klaus: Mečiar ovládal kompromis a vždy dodržal svoje slovo

Český prezident Václav Klaus napísal pri príležitosti 70. narodenín trojnásobného slovenského premiéra Vladimíra Mečiara list, v ktorom predsedovi HZDS ďakuje za pokojné rozdelenie Československa v roku 1993 a zdôrazňuje, že samostatnosť obom národom prospela.

19.07.2012 12:22
Mečiar Foto:
Vladimír Mečiar oslavuje 70. narodeniny.
debata (66)

„Vážený pán premiér, som veľmi rád, že dnes môžeme – spolu s drvivou väčšinou našich spoluobčanov, s drvivou väčšinou Čechov a Slovákov – povedať, že sa nám to podarilo. Tým myslím nielen to, že sa novo vzniknutá Česká a Slovenská republika rozdelili pokojne a ústavne. Tým myslím aj to, že sú dnes, po dvadsiatich rokoch, oba naše štáty v európskom porovnaní úspešné a stabilné,“ napísal Klaus Mečiarovi.

„Ale ešte dôležitejšie je to, že sme stále – možno aj viac ako predtým – najbližšími priateľmi a spojencami. Je to vidieť nie iba vo vzťahoch medzi politikmi všetkých farieb politického spektra. Je to vidieť vo vzťahoch medzi občanmi, prejavuje sa to v hospodárstve, kultúre, športe, medziľudských vzťahoch. Onen nesmierne náročný rez, ktorý sme pred dvadsiatimi rokmi spoločne vykonali, sa ukázal ako nevyhnutný a potrebný. Pomohol nám všetkým,“ dodal Klaus.

Český prezident v blahoprajnom liste tiež vyzdvihol Mečiara ako úspešného a korektného politika. Podľa neho to, čo Mečiar povedal, aj dodržal: „Spoznal som vás ako silného a radikálneho politika, ako uvedomelého štátnika, ktorý ovláda umenie kompromisu a hľadá pre svoju krajinu a svoj národ racionálne riešenie zásadných problémov. Spoznal som vás ako politika, ktorý vie držať slovo. Aj to bolo a je v slovenskej a slovenského politike, aj na európskej scéne, výnimočné,“ poznamenal Klaus.

Vladimír Mečiar odišiel z čela HZDS v apríli po debakli v parlamentných voľbách, keď jeho strana získala iba 0,6 percenta hlasov. Hnutie viedol 21 rokov, v rokoch 1992, 1994, 1998 aj v roku 2002 HZDS vyhralo voľby.

Celý blahoprajný text Václava Klausa

66 debata chyba