Zločinci sa vydaniu z Belize bránia celé roky

Počet právnikov ponúkajúcich zastupovanie v otázke vyhostenia hovorí za všetko. Belize, tristotisícová krajina v Strednej Amerike, je obľúbenou destináciou utečencov pred zákonom nielen preto, že je ostrovom angličtiny v španielskom mori. Bývalý Britský Honduras používa anglosaský systém trestného práva. Jeho zložitosť je vodou na mlyn dobrým právnikom. Muž, ktorého v USA chcú súdiť za vraždu, sa dokázal brániť celé desaťročie.

20.07.2012 12:00
Belize Foto:
Ostrovy patriace k štátu Belize sa nestávajú len rajom pre dovolenkárov, ale i hľadaných zločincov.
debata (25)

„Ovplyvňuje to celý môj život. Už som unavený,“ povedal minulý rok Rhett Fuller miamskému denníku New Times. Belizský sudca práve vtedy vydal ďalšie rozhodnutie o jeho vydaní do USA. Fuller je však stále v Belize. Pred 21 rokmi po nevydarenom drogovom obchode zabil muža v Miami. Odvtedy je na úteku. V Belize sa z neho stal úspešný podnikateľ, posledné roky však len chodí po súdoch. Spojené štáty o jeho vydanie požiadali pred 11 rokmi a proces je najdlhším v histórii belizskej justície. Do celého prípadu zasiahlo aj belizské ministerstvo zahraničných vecí, ktoré sa snažilo prípad urýchliť. Fullerovým právnikom sa však vždy podarilo nájsť spôsob, ako vykonanie rozsudku oddialiť.

Roky sa ťahal aj ďalší prípad vydania zločinca do USA. Spojené štáty ešte v roku 2007 požiadali o vydanie šéfa menšieho drogového gangu. Mark Seawell v deväťdesiatych rokoch viedol sieť pašerákov kokaínu a marihuany do Spojených štátov. Keď pre neho začala byť americká pôda prihorúca, uchýlil sa do Belize. V roku 2006 USA požiadali o jeho zadržanie a nasledujúci rok Seawella belizská polícia skutočne zatkla.

Právnický tím však úspešne niekoľko rokov proces zdržiaval – bránil sa napríklad právom Seawella na spravodlivý proces v Belize pred vydaním. Právnici namietali proti rôznym drobnostiam. Zdržanie sa im podarilo zaistiť napríklad námietkou, že jedno z obvinení, tak ako bolo naformulované v americkej žiadosti, belizské právo nepozná. Žiadali aj vypočúvanie množstva svedkov či už z americkej, alebo belizskej strany. Keď belizské súdy sťažnosti a odvolania jedno po druhom zamietali, prepustil Seawell svoj tím a dostal tak ďalší čas na nájdenie iného právneho zastúpenia. Právnikov takto vymenil trikrát.

Ešte v októbri minulého roka bol Seawell v belizskom väzení a jeho advokát sa pre miestne médiá dušoval, že prípad natiahne na ďalšie roky.

Belize pritom má so Spojenými štátmi dohodu o vydávaní osôb.

© Autorské práva vyhradené

25 debata chyba