Polícia zneškodnila výbušniny v byte strelca z kina, takmer ich odpálila susedka

Polícia už pravdepodobne zneškodnila všetky výbušniny v byte Jamesa Holmesa, ktorý je podozrivý z piatkového masakru v kine na predmestí Denveru. Agentúre Reuters to povedal zdroj z justičných zdrojov, ktorý si neželal byť menovaný.

21.07.2012 19:15 , aktualizované: 22.07.2012 08:14
Holmes, robot Foto: ,
Robot na zneškodňovanie náloží vezú k bydlisku podozrivého strelca z kina Jamesa Holmesa. Jeho byt bol tak preplnený výbušninami, že experti usúdili, že ich na mieste nemôžu bezpečne zneškodniť.
debata (4)

Do okolitých bytov by sa tak mohli vrátiť obyvatelia, ktorí z nich boli v sobotu kvôli zásahu pyrotechnikov evakuovaní. V budove, kde sa byt dvadsaťštyriročného útočníka nachádza, už bola obnovená aj dodávka elektrickej energie.

Pyrotechnici najprv zlikvidovali prvú hrozbu – drôt vedúci od dverí k zápalnej náloži. Toto zariadenie malo zabíjať, napríklad, keď by niekto chcel prehľadať byt, povedala policajná hovorkyňa. „Je to vážne.“

Podľa amerických médií len náhodou zrejme nedošlo k ďalšej tragédii v dome, kde Holmes býval. Holmesova susedka z bytu pod ním, Kaitlyn Fonziová, uviedla, že v piatok po polnoci počula z jeho bytu hlučnú hudbu. Išla hore, keď nikto neodpovedal, zistila, že byt nie je zamknutý. Rozhodla sa ale neotvárať a zavolala políciu, ktorá jej ale povedala, že kvôli streľbe v kine nemajú čas zasahovať kvôli rušeniu nočného pokoja.

Fonziová uviedla, že ju striaslo, keď sa zistilo, že v byte sú nastražené výbušniny. „Mohla som ich odpáliť,“ povedala.

Medzi obeťami piatkovej streľby v kine je aj šesťročná dievčina. V kritickom stave je naďalej jedenásť osôb z celkovo 30 zranených, ktorí zostávajú hospitalizovaní. Holmes pri polnočnej premiére nového filmu o Batmanovi – Temný rytier povstal zabil 12 ľudí.

Holmes je na samotke

James Holmes, ktorý je podozrivý z piatkového masakru, bol umiestnený do samoväzby. Podľa úradov je potrebné ho chrániť pred ostatnými spoluväzňami, žiadny iný dôvod na to nie je.

„Robíme to spravidla len v ostro sledovaných prípadoch,“ povedal agentúre Reuters šerif okresu Arapahoe Grayson Robinson, keď zdôvodňoval, prečo nie je Holmes na cele s ostatnými. „Nesúvisí to s žiadnu konkrétnu hrozbou,“ dodal. Holmes sa má prvýkrát postaviť pred súd v pondelok.

Podľa polície Holmes za posledné štyri mesiace dostával do zamestnania aj domov väčší počet poštových zásielok. Polícia sa domnieva, že ich obsahom mohli byť zbrane či materiál určený na výrobu výbušnín.

4 debata chyba