Coloradský Joker masaker plánoval

Odfarbil si vlasy načerveno, aby sa pripodobnil filmovému zloduchovi. James Holmes, vrah z kina v coloradskej Aurore, mal masaker dôkladne premyslený. Jeho cieľom bolo povraždiť čo najviac ľudí. Na svoj čin sa pripravoval niekoľko mesiacov a naplánoval aj pomstu za svoje zatknutie. Z bytu, v ktorom býval, spravil smrtiacu pascu. Holmes, ktorý počas premiéry posledného filmu batmanovskej trilógie postrieľal dvanásť ľudí, sa dnes objaví pred súdom.

23.07.2012 08:22
Colorado, streľba Foto:
Američanka kladie kvety k pomníčku obetiam piatkovej streľby.
debata (12)

„Zistili sme, že podozrivý za posledné štyri mesiace dostal veľké množstvo zásielok, či už na domácu adresu, alebo do práce,“ povedal o prvých záveroch vyšetrovania šéf aurorskej polície Dan Oates. „To by mohlo vysvetľovať, ako sa dostal ku všetkým tým zásobníkom a k munícii. Tiež si myslíme, že to začína vysvetľovať niektoré materiály, ktoré sme našli v jeho byte. To, čo vidíme, je dôkaz úmyselného, premysleného konania.“

Temný vrah

Holmes prišiel na polnočnú premiéru filmu Návrat Temného rytiera odetý v čiernom. Jeho nepriestrelnej veste a odevu nikto nevenoval veľkú pozornosť – na film prišlo viacero fanúšikov Batmana, niektorí z nich dokonca v kostýme slávneho komiksového hrdinu. Vrah sa počas predstavenia vytratil. Nechal si otvorený núdzový východ a z kufra na parkovisku vybral výzbroj. Potom sa vrátil do kinosály. Diváci mu nevenovali veľkú pozornosť. Niektorí si dokonca mysleli, že ide o súčasť marketingu filmového predstavenia. Svoj omyl však spozorovali hneď, ako Holmes začal strieľať do davu. Počet obetí mohol byť omnoho vyšší, vrahovi sa však našťastie zasekla automatická puška. Pri incidente a krátko po ňom zomrelo dvanásť ľudí, deväť ľudí stále v kritickom stave bojuje v nemocniciach o život.

Holmes po spáchaní masakra vyšiel zo sály späť na parkovisko, kde ho krátko nato bez odporu zatkla polícia. Pri sebe mal útočnú pušku AR-15, čo je poloautomatická civilná verzia armádnej M16, brokovnicu a pištoľ Glock. Rovnakú pištoľ našli policajti aj v jeho aute.

Zbrane si vrah zaobstaral legálne v troch miestnych obchodoch za posledné dva mesiace. Muníciu si kupoval na internete – domov mu zaslali 6 000 nábojov a špeciálny, predĺžený, stonábojový zásobník do pušky.

Smrtiaca pasca

Muž, ktorý si odfarbil vlasy načerveno a policajtom sa predstavil ako Joker, zloduch z batmanovského univerza, so zabíjaním nechcel prestať v kine. Vo svojom byte nastražil na nepozvaných návštevníkov smrtiace pasce.

„Zariadil svoj byt tak, aby zabil kohokoľvek, kto do neho vstúpi,“ povedal šéf aurorských policajtov Oates. Policajtom trvalo viac ako deň, kým všetko nebezpečenstvo neutralizovali.

V apartmáne s rozlohou 75 štvorcových metrov Holmes rozmiestnil viac ako 30 nábojníc, naplnených pušným prachom. Všetky boli napojené na spúšťacie zariadenie v kuchyni. V byte sa okrem toho nachádzali najmenej dve nádoby naplnené horľavinami, ktoré sa mali po úvodnej explózii zapáliť. Polícia hovorí aj o veľkom množstve nábojov, ktoré mali po výbuchu a následnom požiari explodovať a guľky, odrážajúce sa od stien, mali zabiť každého, kto by prežil explóziu. V byte bolo natiahnutých viacero spúšťacích drôtov, ktorými mali návštevníci peklo spustiť.

„Vzhľadom na množstvo výbušnín by došlo k rozsiahlej explózii,“ povedal jeden zo zasahujúcich pyrotechnikov. „Spoločne s horľavinami by vznikol taký tepelný efekt, ktorý by zničil celý bytový komplex.“ Polícia nastraženú pascu zneškodnila pomocou diaľkovo ovládaného robota. Len náhodou nedošlo k výbuchu ešte skôr, keď sa do bytu chcela pozrieť susedka, ktorá hľadala pôvodcu hlučnej hudby v bytovke. Na poslednú chvíľu si však vstup do nezamknutého Holmesovho bytu rozmyslela.

Amerika smúti

„Hoci sa pomaly dozvedáme, ako sa to všetko stalo a kto je zodpovedný, to, čo niekoho vedie k terorizovaniu iných ľudí, možno nikdy nepochopíme,“ povedal americký prezident Barack Obama vo svojom prejave. Obama včera pricestoval do Colorada, aby sa stretol s rodinami obetí. Medzi nimi je aj šesťročné dievčatko, ktoré sa práve naučilo plávať. Jej matka, ktorá je ťažko zranená v nemocnici a neustále stráca vedomie, ešte o strate dcérky nevie. Zomrela aj nádejná moderátorka športových správ, ktorá minulý mesiac unikla smrti pri streľbe v obchodnom komplexe v kanadskom Toronte.

Amerika sa len pomaly spamätáva zo šoku. Sústrasť obetiam vyjadril aj herec Christian Bale, ktorý v batmanovskej trilógii hrá titulnú rolu. „Slová nedokážu vyjadriť hrôzu, ktorú cítim,“ vyhlásil Bale. „Viem, že nedokážem úplne pochopiť bolesť a smútok obetí a ich milovaných, no srdcom som s nimi.“

© Autorské práva vyhradené

12 debata chyba