Najmúdrejší z rabínov patria k najbohatším Izraelčanom

Izraelská elita sa zhromaždila v ospalom púštnom Netivote, aby vzdala úctu rabínovi, ktorý vraj ľuďom vidí do duše. Rabín Jaakov Israel Ifargan je známy pod prezývkou Röntgenový lúč. Podobne ako on mnohí ďalší rabíni si v minulých rokoch vydobyli svojou uznávanou múdrosťou významné postavenie, vplyv a tiež veľký majetok.

24.07.2012 08:51
požiar, Izrael Foto:
Ilustračné foto
debata (9)

Po radu za nimi chodia najbohatší muži krajiny, ktorí neváhajú za diskusiu o obchodoch draho zaplatiť. Vďaka nim vznikla rabínska aristokracia, ktorá takto získané peniaze premenila na mnohomiliónové majetky. Cez obchodné poradenstvo sa rabíni sami stali podnikateľmi. Značné investície spravujú na burze a tiež v realitnom odbore doma a v cudzine, pričom zisky držia z dosahu daňových úradníkov. Kritizujú ich mnohí kolegovia, nepriatelia o nich hovoria ako o podvodníkoch.

Izraelská verzia časopisu Forbes v júni zverejnila zoznam 13 najbohatších rabínov. Prvým medzi nimi je 36-ročný Pinchas Abuhacejra z Beerševy s majetkom odhadnutým na 335 miliónov dolárov. Röntgenový lúč s 23 miliónmi dolárov je na šiestej priečke.

„Každý šekel prináša mier,“ prihovára sa jeho nevlastný brat rabín Chajm Amram Ifargan hosťom zhromaždeným na počesť Röntgenového lúča. Aj on sa zapojil do rodinného podniku. Hovorí sa mu MRI, teda Magnetická rezonancia. Na slávnosti sa vo zvláštnej sekcii zúčastnili aj ženy, medzi nimi sestra bratov Ifarganovcov zvaná CT alebo tiež Sudkyňa. Táto Bruria Cvuluniová údajne dokáže zmieriť aj gangy z podsvetia. Nie je síce rabínka, ale vzhľadom na majetok sa dostala na zoznam Forbesu a je na 13. mieste.

Medzi tými, čo zasadli pri dlhom stole súrodencov Ifarganovcov, boli poslanci, jeden z najvyšších sudcov a dvaja najbohatší podnikatelia – riaditeľ hlavnej izraelskej poisťovne Menachem Gurevič a majiteľ najväčšej holdingovej spoločnosti Nokhi Dankner. Bol tam aj vrchný armádny rabín a policajný veliteľ. Premiér Benjamin Netanjahu poslal svoje blahoželanie vo forme videozáznamu.

Náboženská obec správanie svojich podnikavých kolegov kritizuje. „Je smutné, ak sa náboženstvo zníži k niečomu takému,“ povedal šéf Hartmanovho ústavu Šalom rabín Donniel Hartman.

Väčšina rabínov v Izraeli je platená štátom. Ich povinnosťou je starať sa o náboženské obrady ako svadby alebo pohreby a tiež dbať o dodržiavanie židovských zvyklostí pri príprave pokrmov v reštauráciách a hoteloch.

Duchovní guru ako Röntgenový lúč pracujú aj inak. V rabináte vyčlenili pravidelné hodiny, v ktorých prijímajú za poplatok každého, kto sa na nich obráti. Na ceste späť ho vybavia amuletom a na mieru spísaným požehnaním.

Odborník na ortodoxné židovstvo Menachem Friedman hovorí, že so žiadosťami o požehnanie chodia židovskí obchodníci za rabínmi od 19. storočia. Teraz však poplatky za túto službu dosiahli nebývalú výšku. „V čase nebezpečných a rozkývaných obchodov milionári strácajú vieru v trh a rabínova rada im dodá pocit bezpečia,“ vysvetľuje Friedman.

Najbohatšia z rabínskych dynastií je rodina Abuhacejrovcov. Sú potomkami Baby Saliho, ktorý sa do Izraela vysťahoval z Maroka roku 1963. Zomrel roku 1984, ale fotografie tohto muža so scvrknutou tvárou visia v mnohých izraelských domoch, podnikoch či stánkoch s občerstvením. Jeho vnuk Elazar bol najbohatší. Postavil si trojposchodovú vilu s halou na recepcie, s izbami pre hostí určenými významným darcom a s podzemnou chodbou, ktorou sa bez nebezpečenstva dostal cez ulicu do synagógy.

Novinár Jossi Bar-Moha o tom niečo vie, pretože získal plány domy na úrade v Beerševe. Napísal o rabínovi mnoho hanlivých článkov, v ktorých okrem iného tvrdí, že rabín svojich stúpencov klamal tvrdením, že v banke nemá peniaze. Z niektorých vraj peniaze vytiahol vyhrážkami. Polícia sa prípadom začala zaoberať koncom 90. rokov a na rabínovom konte našla 125 miliónov dolárov. Rabínovi sa vraj podarilo dohodnúť s daňovým úradom a zo svojho dlhu voči nemu zaplatil len zlomok. Vlani Abuhacejru niekto ubodal na smrť a celý majetok i postavenie zdedil syn Pinchas. „Sú to šarlatáni a podvodníci. Nič nevedia a ľudia im to berú,“ tvrdí Bar-Moha.

9 debata chyba