Politik končí v Jobbiku. Tajil židovskú babku

Maďarská krajne pravicová strana prišla o jedného z "otcov zakladateľov". Csanád Szegedi (29) vystúpil z Jobbiku. Bojovný extrémista, ktorého stranícky šéf Gábor Vona nazýval "päsťou strany", doplatil na svoj pôvod. Potom, čo vysvitlo, že jeho stará mama je Židovka, Szegedi predbehol spolustraníkov, ktorí ho chceli vylúčiť, a porúčal sa sám.

01.08.2012 08:43
Jobbik, Csanád Szegedi Foto: ,
Poslanec Jobbiku Csanád Szegedi sa na svoje prvé zasadanie europarlamentu v Štrasburgu dostavil v uniforme Maďarskej gardy.
debata (99)

Vedenie strany svojho dlhoročného podpredsedu v pondelok vyzvalo, aby zložil europoslanecký mandát. Pre prípad, že sa nepodriadi, mu pohrozilo disciplinárnym konaním. Szegedi ešte v ten deň oznámil, že vystupuje zo strany, aby „osobnými útokmi, ktorými musí čeliť, nepoškodzoval Jobbik“.

Kresla v europarlamente, do ktorého pred troma rokmi provokatívne zasadol v uniforme súdne rozpustenej polovojenskej Maďarskej gardy, sa však odmietol vzdať. „Ako nezávislý budem naďalej presadzovať obranu Maďarska,“ odkázal prostredníctvom agentúry MTI.

O tom, že zarytý antisemita má z maminej strany židovský pôvod, sa na maďarských extrémistických fórach písalo už na jar. Szegedi na tieto chýry reagoval až koncom júna v rozhovore pre týždenník Barikád, ktorý vlastní spolu s Vonovou manželkou. Tvrdil v ňom, že o svojich židovských predkoch sa dozvedel až vlani v decembri.

Krátko na to sa však na internete objavil zvukový záznam z jesene 2010, ktorý Szegediho usvedčil, že už vtedy o tom vedel a mužovi, ktorý ho podľa všetkého vydieral zverejnením tejto citlivej informácie, sľúbil prístup k financiám z európskych zdrojov.

Tento škandál pomohol vedeniu Jobbiku zbaviť sa zdiskreditovaného straníckeho druha. „Jeho židovský pôvod s tým nemá nič spoločné. Obvinenia, že Jobbik je antisemitský, neobstoja. My nikomu neskúmame rodokmeň. Ten, kto pracuje v prospech národa, patrí medzi nás,“ citoval predsedu Vonu portál Index. Ako dôvod, prečo predsedníctvo žiada, aby europoslanec vrátil mandát, označil líder extrémistov skutočnosť, že sa Szegedi dal vydierať a za utajenie svojho pôvodu ponúkal peniaze Európskej únie.

Pre Szegediho, o ktorom sa dlho uvažovalo ako o Vonovom nástupcovi, to znamená koniec straníckej kariéry. Politik, ktorý otvorene volal po revízii trianonských hraníc a na pôde Európskeho parlamentu navrhoval potrestať Slovensko za jazykový zákon pozastavením jeho členstva v EÚ, zostane v Štrasburgu izolovaný už aj od zvyšných dvoch poslancov Jobbiku.

V príspevku na sociálnej sieti vyobcovaný europoslanec tvrdí, že usvedčujúci zvukový záznam je montážou, pričom naznačuje, že môže ísť o dielo tajných služieb snažiacich sa rozbiť jednotu radikálnej pravice. Zaprisaháva sa však, že zostane rovnakým Csanádom Szegedim, akým bol predtým, ako sa dozvedel, že jeho 94-ročná stará mama je Židovka, ktorá koncom vojny prežila pobyt v osvienčimskom tábore smrti. „Hlásim sa k svojmu polovičnému židovskému pôvodu a som hrdý na svoju babičku, ktorá napriek jej rodinnej tragédii prispela k tomu, že rodičia zo mňa vychovali maďarského vlastenca,“ napísal.

Z názorov na židovstvo vyjadrených v jednej z kapitol svojej novej knihy, ktorá vyšla pred štvrť rokom, by vraj nič nemenil. V autobiografii, kde o svojej starej mame uviedol len to, že si ju osvojil židovský manželský pár a nespomenul, že aj jej biologickí rodičia boli Židia, má niekoľko ostrých antisemitských pasáží. Iróniou osudu aktívny vydavateľ extrémistických tlačovín v knihe má aj nasledujúcu vetu: „Nebol by som prekvapený, keby o zopár skutočne antisemitských publikáciách vysvitlo, že tí, ktorí ich pripravujú, patria k židovským kruhom.“

© Autorské práva vyhradené

99 debata chyba