Lukašenka nahnevali mackovia výsadkári

Zámer nám vyšiel, lebo sme zosmiešnili režim Alexandra Lukašenka - pochvaľujú si strojcovia zaujímavej akcie. Švédska reklamná agentúra Studio Total zhodila na bieloruské územie takmer 900 plyšových medvedíkov s nápismi podporujúcimi slobodu slova.

01.08.2012 13:59 , aktualizované: 03.08.2012 07:49
Lukašenko, medvedíci Foto: ,
Tomas Mazetti a Hannah Freyová ukazujú jedného z plyšiakov, ktorých z lietadla zhodili s padáčikmi na bieloruské územie. Medvedíci mali na sebe nápis, ktorý podporuje boj za slobodu slova.
debata (71)

„Diktátora sa môžete báť, nenávidieť ho, ale keď sa ľudia začnú z neho smiať, jeho dni sú zrátané. To bol náš cieľ,“ citoval portál Charta 97 Tomasa Mazettiho.

Tento Švéd a jeho kolegyňa Hannah Freyová znemožnili imidž bieloruských bezpečnostných zložiek. Do vzdušného priestoru prenikli na dvojplošníku a bez toho, aby proti nim zasiahli, zhodili na zem plyšiaky, ktorým pripevnili miniatúrne padáky. Dvojica vzlietla z Litvy a niekoľko desiatok minút letela nad Bieloruskom.

Nad Minskom zhadzujú z lietadla plyšových macíkov

Mackovia výsadkári, ako ich vtipne označili opozičné médiá, vyvolali silný rozruch. Až do tej miery, že Lukašenko odvolal z funkcií šéfov protivzdušnej obrany a pohraničnej stráže. Ešte dobre skončili, naznačil bieloruský prezident o vyhodení dvoch vplyvných ľudí. „Boli mierne potrestaní. V sovietskych časoch by ich posadili za mreže,“ poznamenal podľa agentúry Belta.

Kuriózny škandál s narušením bieloruského vzdušného priestoru pritom odhalil klamstvo Lukašenkovho režimu. „Ministerstvo obrany spočiatku tvrdilo, že video na internete zo zhadzovania plyšiakov je falzifikát,“ pripomenula agentúra Reuters. Švédska dvojica uskutočnila výsadok medvedíkov začiatkom júla, úrady v Minsku priznali svoje zlyhanie až teraz. „Ako si vysvetliť provokáciu, keď lietadlo beztrestne preniklo nad Bielorusko? Veď v prvom rade ide o bezpečnosť našich občanov,“ citoval portál Vzgľad Lukašenka, ktorý kritizoval bezpečnostné zložky.

Príprava leteckej akcie trvalo dlho, povedal Mazetti pre stanicu Deutsche Welle. „Chystali sme ju jeden a pol roka. Potrebovali sme vedieť všetko o Bielorusku a o jeho letiskách. Tiež sme sa museli naučiť riadiť lietadlo,“ upozornil tento Švéd.

To, že sa musel detailne zoznámiť s pilotovaním dvojplošníka, vyplynulo z toho, že nenašiel profesionálneho letca, ktorý by sa podujal na jeho plán. „Každý, ktorého sme oslovili, tvrdil, že je to hlúposť, že je to nebezpečné a nemožné,“ povedal Mazetti pre stanicu ICTV. Preto absolvoval letecký výcvik a riskantný ťah mu nakoniec vyšiel. Nápad s medvedíkmi pokladal za mediálne atraktívny spôsob, ktorým chcel poukázať na väznenie bieloruských opozičných predstaviteľov. Súdy ich posielajú za mreže za demokratické požiadavky, ako je napríklad sloboda slova.

Lukašenko je pri moci už od roku 1994. Jeho vládnutie so železnou päsťou mu vynieslo prezývku posledný európsky diktátor. V decembri 2010 obhájil prezidentské kreslo, ale voľby boli sfalšované. Podľa sociológov, ktorí sú kriticky naladení k režimu, Lukašenkovi už dlhší čas nedôveruje nadpolovičná väčšina obyvateľstva.

Pôvodnú agentúrnu správu nahradil autorský článok

© Autorské práva vyhradené

71 debata chyba