Al-Asad ohlásil rozhodujúcu bitku o Sýriu

Sýrska armáda sa snaží zvíťaziť v "rozhodujúcej a hrdinskej bitke, od ktorej závisí osud národa". Prezident Baššár al-Asad to uviedol v stredajšom príhovore pri príležitosti 67. výročia založenia ozbrojených síl, ktorý zverejnila štátna tlačová agentúra SANA.

01.08.2012 16:05
Baššár al-Asad Foto:
Sýrsky prezident Baššár al-Asad
debata (7)

Al-Asad v ňom varuje, že „nepriateľ je dnes medzi nami, využíva agentov na destabilizáciu krajiny… a pokračuje vo vyčerpávaní jej ekonomických a vedeckých zdrojov“. Nepriateľské sily chceli podľa neho Sýrčanov pripraviť o možnosť vlastného rozhodovania, tí ich však priviedli do „úžasu“, keď „sa postavili proti ich plánom a porazili ich“. Al-Asad zároveň ocenil „železnú vôľu“ vojakov, ktorú preukázali vo „vojne vedenej proti krajine teroristickými gangmi“.

Damask navonok odmieta priznať, že čelí protivládnemu povstaniu, a svojich protivníkov opisuje ako „ozbrojené teroristické skupiny“ financované cudzími mocnosťami snažiacimi sa vyvolať chaos. Al-Asadov prejav zverejnili v čase stupňovania násilia vo viacerých častiach krajiny vrátane Damasku a komerčnej metropoly Halab (Aleppo). Nemenovaný zdroj zo sýrskeho bezpečnostného sektora sa medzitým vyjadril, že protipovstalecká ofenzíva, ktorú armáda spustila v sobotu, pravdepodobne potrvá „niekoľko týždňov“.

7 debata chyba