Miliardár končí, bojí sa Putina

Bankár a mediálny magnát Alexandr Lebedev (52) nechce dopadnúť ako niekdajší najbohatší Rus Michail Chodorkovskij, ktorého úrady zbavili majetku a už deviaty rok ho držia za mrežami.

04.08.2012 09:00
debata (108)

Známy podnikateľ, ktorý skúšal byť výnimkou z pravidla, že v dnešnom Rusku nemôže byť niekto súčasne bohatý a nezávislý od vlády, sa vzdáva. Na svojom domácom biznise sťahuje roletu.

„Chcem stiahnuť svoje obchodné aktivity na nulu. Jednoducho vycúvať z celého biznisu,“ povedal Lebedev agentúre Reuters.

Keď Vladimir Putin pred dvanástimi rokmi prišiel k moci, oligarchom oznámil, že nedovolí, aby pchali nos do politiky. Niektorí zbohatlíci ušli do zahraničia, odbojnejší skončili vo väzení a väčšina sa prispôsobila. Podplukovník ruskej tajnej služby v zálohe Lebedev pomerne dlho dokázal balansovať na hranici toho, čo jeho niekdajší kolega z KGB ešte pripúšťal a čo už nie. Kremeľ strpel aj to, že Lebedev spolu s exprezidentom Michailom Gorbačovom sponzoroval opozičný obdenník Nezavisimaja gazeta. Keď sa však ako mecenáš postavil na stranu organizátorov mnohotisícových protivládnych demonštrácií a otvorene začal podporovať hlavnú postavu novej opozície – blogera a protikorupčného aktivistu Alexeja Navaľného, pocítil, čo to znamená upadnúť do nemilosti. Navaľnyj, ktorého Lebedev nedávno presadil do Dozornej rady Aeroflotu, kde vlastní 15 percent akcií, a ktorému štedro prispieva do protikorupčného fondu, bol tento týždeň obvinený zo sprenevery, za čo mu hrozí až desať rokov väzenia.

„Chcú ma posadiť do väzenia, zlikvidovať môj biznis,“ posťažoval sa Lebedev agentúre Bloomberg. Jeho banku na štvrť roka obsadili početné komandá kontrolórov. „Absolútne nepochybujeme, že ma obvinia,“ predpovedá. Prokuratúra ho navyše vyšetruje pre podozrenie z výtržníctva, ktorého sa mal dopustiť vlani na jeseň, keď v televíznom štúdiu udrel spolubesedujúceho, za čo mu hrozia štyri roky väzenia.

„Postup bude zrejme rovnaký ako u Navaľného, ktorému zakázali opustiť krajinu,“ povedal Lebedev pre Reuters. „Podľa mojich právnikov sa to stane buď v auguste, alebo v septembri,“ do­dal.

V nemilosti Kremľa sa v Rusku ťažko podniká. Vidno to na strmom páde Lebedeva v rebríčku najbohatších Rusov. Vlani ho magazín Forbes s majetkom 2,1 miliardy dolárov ešte zaradil na 45. miesto; tento rok mu zostala už len 1,1 miliardy, čo stačilo na 89. priečku. Zbaviť sa domáceho podnikateľského impéria pre Lebedeva vôbec nebude ľahké. „Odo mňa teraz nikto nič nekúpi. Dokonca ani nehnuteľnosti v Moskve nedokážem predať,“ povedal pre internetové noviny Gazeta.

Vo svojom blogu Lebedev napísal, že Rusko sa ocitlo na prahu politických represií. „Hlavný problém spočíva v tom, že krajina je riadená podľa modelu osobnej moci,“ tvrdí. Hoci na sociálnej sieti viackrát zopakoval, že sa nechystá utiecť z Ruska, nie každý mu to verí. Podľa politológa Igora Bunina sa na emigráciu pripravoval už dávnejšie, keď v Británii investoval do denníka Independent a večerníka Evening Standard. „V zahraničí si vytvoril predmostie, keď si kúpil britské noviny, takže bude mať kam ísť,“ poznamenal Bunin pre portál Firstnews.

108 debata chyba