Bubeníková spĺňa vysoké etické štandardy, tvrdí Európska komisia

Členovia Rady expertov, poradného orgánu pri Gréckom rozvojovom fonde, v ktorom pôsobí aj exšéfka Fondu národného majetku (FNM) Anna Bubeníková, musia spĺňať vysoké odborné a etické štandardy, pretože sú nevyhnutné pre plnenie ich úloh. Tvrdí to Andrej Králik zo Zastúpenia Európskej komisie na Slovensku. Bubeníková je pritom jednou z hlavných postáv Gorily – údajného spisu SIS, v ktorom sa hovorí o politickej korupcii.

04.08.2012 11:12
Európska únia, EU, euro, euroval, eurozóna Foto:
Ilustračné foto
debata (25)

Bubeníková sa členkou Rady expertov stala v júli 2011, teda ešte pred vypuknutím kauzy Gorila. Na vymenovanie ju podľa Králika navrhol poradný organ EÚ, ktorým je Hospodársky a finančný výbor. „Pani Annu Bubeníkovú za kandidátku na vymenovanie do Rady expertov navrhla vláda SR. Jej vymenovanie nasledovalo po absolvovaní výberového konania,“ dodal.

Súčasné vedenie ministerstva financií (MF) tvrdí, že Bubeníkovú do funkcie poradcu rady gréckeho privatizačného fondu nominoval bývalý šéf rezortu financií Ivan Mikloš. Urobil tak prostredníctvom vtedajšieho zástupcu SR v pracovnej skupine Eurogroup Martina Bruncka. Procedúra podľa MF neprebehla na úrovní vlády ani Národnej rady SR.

Účelom Gréckeho rozvojového fondu je privatizácia štátneho majetku, vrátane nehnuteľností, infraštruktúry a štátom vlastnených podnikov. Má za cieľ pritiahnuť zahraničný kapitál a prispieť k obnove gréckej ekonomiky. Fond bol zriadený na obdobie šiestich rokov. Jeho členmi sú experti z ekonomickej, právnej a technickej oblasti.

25 debata chyba