Mladý Kim sa zabáva, krajina hladuje

Stihol sa oženiť či otvoriť zábavný park. Nový vládca Severnej Kórey Kim Čong-un ukazuje svetu prívetivejšiu tvár. Lenže obyvatelia jednej z najtvrdších diktatúr sveta z toho veľa nemajú.

04.08.2012 17:00
debata (56)

OSN oznámila, že potravinová kríza v KĽDR sa ešte zhoršila pre silné povodne, ktoré o život pripravili viac ako sto ľudí. Pchjongjang vraj už požiadal svetovú organizáciu o poskytnutie zásob jedla a pohonných hmôt.

Podľa OSN je pozitívnym znakom aspoň to, že sa Severná Kórea správa ústretovejšie. „Uvoľnila trocha pravidlá, máme lepší prístup do krajiny a tiež pracujeme v trocha príjemnejšej atmosfére,“ povedal Patrick McCormick, hovorca UNICEF.

Prívalové dažde pripravili o strechu nad hlavou minimálne 84-tisíc ľudí. Tím OSN pricestoval do KĽDR v utorok, aby pripravil plán pomoci.

Severná Kórea má v pravidelných intervaloch problémy so zabezpečením potravín pre svojich obyvateľov. Hospodárstvo narušili komunistické experimenty a sankcie za nedodržiavanie rezolúcií Bezpečnostnej rady OSN, ktoré sa týkajú vojenského jadrového programu KĽDR. Pchjongjang vlastných ľudí bežne využíval ako nástroj vydierania, keď na jednej strane hrozil skúškami atómových zbraní a na druhej strane žiadal medzinárodnú pomoc.

Do tejto atmosféry akosi nezapadá nový líder Kim Čong-un, ktorý prevzal krajinu po otcovi Kim Čong-ilovi. Ten zomrel v decembri a bol známy tým, že sa skôr vyhýbal verejným vystúpeniam. Severokórejčanov preto pravdepodobne šokoval usmievavý Kim Čong-un voziaci sa na kolotoči v zábavnom parku. Do toho ešte prišla správa, že sa oženil a dokonca sa verejne s manželkou viac ráz ukázal.

„Nedá sa vylúčiť ani možnosť, že jednoducho robí to, čo sa mu páči,“ povedal expert na Severnú Kóreu B. R. Meyers z univerzity v juhokórejskom Pusane.

„Kim Čong-unov štýl je určite iný, ako mal jeho otec,“ tvrdí aj Rjoo Kihl-džä odborník z Univerzity severokórejských štúdií v Soule. „Nemali by sme to však spájať so súčasnou diskusiou o možných reformách či otvorení sa svetu. Ak sa pozriete na cestu, po ktorej Severná Kórea kráčala, tak ľudia mali nádeje a očakávania. Ale všetko vyšlo nazmar,“ vyhlásil Rjoo.

56 debata chyba