Maďarsko: Csatáry nemá na svedomí deportácie z roku 1941

Maďarskí vyšetrovatelia venujúci sa prípadu Lászlóa Csatáryho dospeli k záveru, že tvrdenia prenasledovateľa nacistických zločincov Efraima Zuroffa o jeho účasti na deportáciách košických Židov z roku 1941 sú nepodložené. Informovala o tom stanica Kosuth Rádió, ktoré sa odvoláva na jedného z expertov budapeštianskej prokuratúry.

07.08.2012 17:42
László Csatáry
Údajný vojnový zločinec László Csatáry máva pri odchode z prokuratúry v Budapešti 18.júla 2012.
debata (23)

V súčasnosti 97-ročný Csatáry, ktorého vypátrali a zadržali v Budapešti, sa podľa neho v roku 1941 nezdržiaval v Košiciach a preto sa na deportáciách tamojších Židov do západoukrajinského mesta Kamjanec-Podiľskyj (Kamenec Podolský) nemohol podieľať.

Vyšetrovanie však naďalej pokračuje v súvislosti s neskoršími deportáciami z roku 1944. Informáciu stanici potvrdila hovorkyňa prokuratúry Bettina Bagolyová.

Zuroff, ktorý je riaditeľom jeruzalemskej pobočky Centra Simona Wiesenthala, maďarským orgánom poskytol informácie týkajúce sa údajnej účasti Csatáryho na odsune tisícov košických Židov nacistami v rokoch 1941 a 1944, keď bolo mesto súčasťou Maďarska.

Budapeštianska prokuratúra bývalého policajného dôstojníka minulý týždeň vypočula ako podozrivého z vojnových zločinov, ten však naďalej svoju vinu popiera. Maďarský expert na medzinárodné právo Ádám Gellért koncom júla vyhlásil, že jedným z jednoznačných dôkazov proti Csatárymu je aj jeho podpis, ktorý obsahujú dokumenty nájdené v slovenských archívoch.

V období od 15. mája do 2. júna 1944, keď mal Csatáry na starosti košické geto, podľa Gellérta odviezli takmer 12-tisíc tamojších Židov do koncentračného tábora Osvienčim. Údajného krutého zločinca v povojnovom Československu odsúdili na trest smrti a terajšia slovenská vláda vyjadrila záujem o jeho vydanie na trestné stíhanie.

23 debata chyba