Zbraň mi vezmete len z mŕtvych rúk, platí v Amerike

Dvanásť mŕtvych pri streľbe v kine v Colorade, šesť mŕtvych v sikhskom chráme vo Wisconsine a ďalších približne 30-tisíc každý rok v celých Spojených štátoch. To sú štatistiky úmrtí v USA, pri ktorých je príčinou strelná zbraň. Po každej masovej vražde sa aktivistické zoskupenia snažia o zmenu zákonov o držaní zbraní a zakaždým sú neúspešné.

15.08.2012 08:38
Texas, streľba Foto:
Polícia na mieste prestrelky, pri ktorej v texaskom College Station zomreli traja ľudia
debata (17)

 „Dám vám svoju zbraň, no vezmete ju len z mojich studených, mŕtvych rúk,“ je slogan vplyvnej Národnej streleckej asociácie, ktorý spropagoval herec Charlton Heston a mnohí Američania sa tým riadia. Oporu nachádzajú priamo v ústave.

„Dobre zorganizovaná domobrana je nevyhnutná v záujme bezpečnosti slobodného štátu; právo ľudu držať a nosiť zbrane preto nesmie byť obmedzované,“ píše sa v druhom dodatku americkej ústavy. Rozhodujúcim momentom, ktorý v debate medzi zástancami a odporcami kontroly držby zbraní posunul misky váh na stranu tých druhých, bol verdikt Najvyššieho súdu z roku 2009.

Hlavné mesto Washington malo najprísnejšie zbrojné zákony z celých USA (a paradoxne aj jednu z najvyšších úrovní zločinnosti). Obyvatelia metropoly nesmeli od roku 1976 vlastniť ručné zbrane, ak ich nezakúpili ešte pred začiatkom platnosti zákona. Pušky síce doma mať mohli, no len zaregistrované, nenabité a buď rozobraté alebo so zámkami na spúšti.

Proti zákonu vystúpila šestica Washingtončanov, podľa ktorých hlavné mesto týmto zákonom porušuje ich ústavné práva. Najvyšší súd im po dlhej a búrlivej verejnej diskusii dal tesným rozhodnutím za pravdu. Zároveň však súd určil, že právo držať zbraň nie je absolútne a môže byť rozumnými opatreniami obmedzené.

Jednotlivé štáty USA preto majú rôzne stupne kontroly držby zbraní. Brady Campaign, aktivistická skupina bojujúca za sprísnenie zbrojných zákonov v USA, každý rok vydáva rebríček štátov podľa stupňa štátneho dohľadu. Najkomplikovanejšie je zaobstarať si zbraň v Kalifornii. Predajca musí preveriť minulosť záujemcu o kúpu, vezme mu odtlačky a zbraň mu predá až po niekoľkých dňoch – maximálne však jednu do mesiaca. Musí zároveň uchovávať záznamy o všetkých predajoch vrátane predaja munície. Pre záujemcu je povinný kurz bezpečnosti narábania so zbraňou. Kalifornia zakazuje aj predaj útočných pušiek a vysokokapacitných zásobníkov. Štát zakazuje nosenie zbraní na pracoviskách a v areáloch škôl. V stobodovom rebríčku Brady Campaign získala Kalifornia 81 bodov.

Na opačnej strane je hneď trojica štátov. Aljaška, Utah a Arizona získali nula bodov. Zbraň si v týchto štátoch možno kúpiť bez akýchkoľvek komplikácií a obmedzení prakticky v každom supermarkete. Na jej nosenie netreba povolenie. Vyňať z tohto práva môže len súd.

Až 31 amerických štátov nezískalo ani desať bodov zo sto.

Sú Spojené štáty bezpečné?

Američania majú právo na vlastníctvo zbrane a jej nosenie. „O tom sa v skutočnosti len ťažko dá debatovať,“ povedal pre Pravdu James Jacobs, expert na ústavné právo a riaditeľ Centra pre výskum kriminality a súdnictva. „Len nedávno to potvrdil aj Najvyšší súd, ktorý k rozhodnutiu pridal tradičné obmedzenia, ako to, že zbraň nemôže vlastniť osoba, ktorej v minulosti dokázali spáchanie ťažkého zločinu,“ vysvetľuje expert z Newyorskej univerzity.

Televízia CNN v spolupráci s organizáciou ORC International robila prieskum medzi Američanmi, čo si myslia o vlastníctve zbraní. Výskum sa konal krátko po streľbe v sikhskom chráme vo Wisconsine, pri ktorej 5. augusta zahynuli šiesti ľudia. Páchateľ spáchal samovraždu.

Polovica Američanov tvrdí, že právo vlastniť zbraň by malo byť obmedzené len minimálne. Opak si myslí 48 percent obyvateľov USA. Zbraň by podľa nich mali mať len policajti prípadne ďalšie na to určené osoby. Tento rozdielny pohľad Američanov približne v pomere 50 : 50 platí podľa CNN už desaťročie.

„Tieto čísla neovplyvnili ani súčasné prípady streľby na verejnosti,“ pripomína pre CNN expert na výskum verejnej mienky Kenneth Holland.

V Amerike žije viac ako 314 miliónov ľudí. „Medzi civilistami je asi 300 miliónov strelných zbraní,“ uviedol Jacobs. „A ďalej je tu čierny trh, ktorý zásobuje zločinov, ktorí si strelnú zbraň nemôžu legálne kúpiť.“

„Je tu jednoducho priveľa zbraní. Viac ako dospelých Američanov,“ hovorí aj Ryan King, sociológ z Newyorskej univerzity v Albany. ,,Zbrane sa dajú ľahko získať, legálne i nelegálne. A muníciu dostanete ešte jednoduchšie. Som skeptický, že akékoľvek sprísnenie zákonov by mohlo jednoznačne ovplyvniť budúce prípady streľby na verejnosti," uviedol pre Pravdu King.

Debatu by mohli viac ovplyvniť politici, ale keďže ide o kontroverznú tému, nehrnie sa do nej ani demokratický prezident Barack Obama. Ešte menej sa dá očakávať od jeho vyzývateľa, republikána Mitta Romneyho.

„Národná strelecká asociácia vedie agresívnu kampaň proti politikom, ktorí by chceli sprísniť zákony o zbraniach,“ povedal pre pravdu James Nolan zo Západovirgínskej univerzity. „Podľa nej by mali mať dobrí ľudia právo brániť sa so zbraňou v ruke proti zlým ľudom. Národná strelecká asociácia podporuje nepresný a mimoriadne zjednodušený pohľad na realitu. Obmedzuje tým diskusiu o kontrole zbraní a robí z USA nebezpečné miesto,“ hovorí sociológ, ktorý pracoval aj pre FBI.

© Autorské práva vyhradené

17 debata chyba