Csatáry je voľný, súd mu nepredĺžil domácu väzbu

Domácu väzbu Lászlóa Csatáryho, ktorý je podozrivý z vojnových zločinov, podľa informácie maďarskej tlačovej agentúry MTI súd nepredĺžil, pričom stanovených 30 dní väzby vypršalo koncom minulého týždňa. Túto informáciu však doposiaľ oficiálne nepotvrdili.

21.08.2012 18:40
László Csatáry Foto:
László Csatáry po tom, ako ho zatkli v Budapešti.
debata (12)

Budínsky ústredný súd ešte nereagoval a Csatáryho obhajca sa k prípadu odmietol vyjadriť. Hlavná prokuratúra hlavného mesta pre MTI uviedla, že na predĺženie lehoty väzby je kompetentný súd, ktorý má tiež právo poskytovať informácie k prípadu.

Maďarská prokuratúra 22. septembra 2011 nariadila na základe žaloby jeruzalemskej kancelárie Centra Simona Wiesenthala (SWC) vyšetrovanie v kauze vojnového zločinu v Košiciach z roku 1944.

Maďarská polícia 97-ročného muža zadržala 18. júla, Budínsky ústredný súd v ten istý deň nariadil domácu väzbu podozrivého.

Csatáry podľa SWC zohral kľúčovú úlohu pri deportácii 300 židov z Košíc na Ukrajinu, kde z nich takmer väčšinu v lete 1941 v meste Kamenec Podolský povraždili a čelí aj obvineniu z pomoci pri organizovaní deportácií približne 15.700 židov do vyhladzovacieho tábora v Osvienčime v roku 1944. Csatáry bol v tom čase ako vysoký policajný funkcionár a úradník maďarskej okupačnej správy v Košiciach veliteľom zberného tábora. Po vojne ušiel do Kanady, ktorá ho zbavila kanadského občianstva až v roku 1997.

12 debata chyba